Током три проведена дана у Русији, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је са руским лидером Владимиром Путином, па и са руководством великим руским енергетским компанијама Зарубежњефт и Гаспром о даље развоју економске сарадње. Додик је за портал „Балканист“ нагласио да се веома задовољан враћа у Републику Српску и изнео детаље постигнутих договора.

– Другог децембра сте се састали са представницима компаније Зарубежњефт, која поседује рафинерије у Републици Српској као и мрежу бензинских пумпи. У којим ће још пројектима Зарубежњефт учествовати у Републици Српској?

– То су наши стари пословни партнери. Људи који су веома предани пројектима функционисања две рафинерије – уља и деривата нафте, и наравно дистрибутивне мреже која тамо постоји. Разговарали смо о ширењу њихових улагања у области производње електричне енергије. Могли смо заједно да се радујемо чињеници да је влада Републике Српске одобрила концесију за изградњу соларне електране капацитета 50-60 мегавата коју ће градити Зарубежњефт. Зарубежњефт ће добити право да изгради електране капацитета до 500 мегавата. А разговарамо и о хидроенергији где Зарубежњефт показује интерес да се укључи у изградњу хидроелектрана у Републици Српској. Овај пројекат је започет. Сада се дају дозволе, а оперативна изградња ће почети већ почетком идуће године када то дозволе временски услови и када се направе пројекти. Предност тих соларних електрана је у томе што могу да се изграде мање количине и да се пусте у експлоатацију. У наредне две-три године ми очекујемо да ће то бити завршено.

– Како је прошао ваш данашњи састанак са господином Алексејем Милером, генералним директором Гаспрома?

– То је била потврда нашег пријатељства, потврда нашег опредељења да наставимо са пословним операцијама у Републици Српској и изградњом гасовода који би требао да из правца Србије доведе гас у наш главни град – Бањалуку. Ми смо имали договор још за време активности око Јужног тока да то урадимо. Због познате судбине Јужног тока нисмо могли то да изведемо. Сада смо се изнова договорили о оперативној реализацији тих пројеката.

– Да ли сте разговарали о тренутној испоруци руског гаса на територију Републике Српске?

– Да, ми имамо уговор са Гаспромом. И оно што ме радује и што је јуче и председник Путин потврдио и данас господин Милер јесте то да до 31. маја ми ћемо имати исту цену гаса као до сада. Сматрамо да је то дар нама и знак пријатељства који Русија у целини а поготово Гаспром, председник Путин имају према Републици Српској. И у том погледу смо веома захвални за овакав однос према нашим потребама.

– О каквом обиму гаса за блиску будућност сте се договорили са руском страном?

– Заједно са електранама биће то милијарду и по кубика гаса.

– Како се наставља изградња руско-српског православног центра у Бањалуци?

– Градимо то веома интензивно. Грађевина се уздиже и рачунамо да ћемо до краја идуће године имати завршене грађевинске радове и да ћемо тада почети са унутрашњом декорацијом где желимо да узмемо најбоље мајсторе управо из Русије, јер та црква коју градимо је реплика цркве која је била у Кремљу и ми смо добили од пројектног бироа Руске православне цркве комплетан пројекат по којем изводимо радове.

– Да ли планирате да позовете Владимира Путина на отварање храма?

– Сваком приликом га позивам. Позвао сам га и јуче. И наравно остаје да видимо да ли за то постоје могућности, време. Али читав наш народ и читава Република Српска би се радовали његовом доласку када будемо у ситуацији да освештамо цркву. Договорили смо се да крајем идуће године, када се заврше грађевински радови дође неко од руских министара или других функционера и да се договоримо о детаљима те посете.

– Како оцењујуте читаву вашу посету Русији?

– Посета је и јуче и данас била веома успешна. Потврдили су се наши добри односи, наше пријатељство, потврдили смо преданост економским пројектима важним за нашу економију, за наш живот. И враћам се задовољан из Русије.

Јулија Хакимова

Фотографија: gazprom.ru