Председник Русије Владимир Путин се одлучио да призна независност ДНР и ЛНР узимајући у обзир догађаје из 2014. године у Украјини, док су руски аргументи за признање република својеврсно огледало става САД у вези са дешавањима на Балкану. Ово је у ексклузивном коментару за портал „Балканист“ изјавио Данијел Симић, председник Удружења новинара РС.

„Синоћ је Путин одржао прво историјски час. Дуг историјски час, у којем је мирно и сталожено рекао све оно што потпуно кореспондира са српским народом. Његова изјава да је у питању ‘Украјина која носи име Владимира Иљича Лењина’, Србима је потпуно разумљива, јер у нашем случају ми можемо рећи Црна Гора Јосипа Броза Тита. Или Македонија која носи име Тита“, истакао је Симић.

Руси као да се отворено исмејавају, наводећи све разлоге које су наводиле САД приликом терорисања остатка света, посебно у случају бомбардовања Срба у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији, каже новинар.

„Имали смо ту додатно развлачење већ сасвим од Запада обесмишљеног појма геноцид (а Русија је уложила вето против тога да је Сребреница геноцид), хуманитарна катастрофа, избеглице. Али по мени најуверљивији, најоригиналнији и најистинитији спин је како је Украјина опаснија од Ирана, јер је ближе овладавању нуклеарним оружјем и начинима његове испоруке на циљ. Јер та држава има одговарајуће совјетско наслеђе“, рекао је новинар.

Према речима Данијела Симића, укази председника САД Џоа Бајдена о увођењу санкција Русији, ДНР и ЛНР и изјаве да је признање ових република „претња америчким интересима” могу се сматрати датумом почетка новог хладног рата. 22.02.2022 је згодан датум за то, додаје он.

„Хладни рат је коначно озваничен од Запада, а Русија је изгубила 30 година на шарене лаже због којих су јој од историјске Малорусије, односно Новорусије, остала два окрајка око Лугањска и Доњецка. Испоставило се да Русија не жели нападати било кога, заузимати Кијев или Одесу, него да неће допустити оно што се десило Републици Српској Крајини и на Косову и Метохији“, каже Симић.

Јасно је да Запад неће узети у обзир став Русије и да ће наставити да врши притисак на њу. Међутим, Владимир Путин је узео у обзир главни резултат догађаја 2014. године у Украјини: Запад никада неће престати да покушава да раскомада Русију, сматра Данијел Симић.
„Да је такву свест Русија развила пре 2014. године, ово све се не би ни десило. Русија је на тежи начин потврдила пословицу да је боље спречити него лечити. Сада Владимир Путин не прави такву грешку и очито је да су ови потези део осмишљеног и добро промишљеног стратешког плана деловања. Признања ће неминовно довести до приближавања Русије Кини, а додатно ће закомпликовати све односе унутар Европе. Без икакве сумње у ЕУ ће се појавити ‘руска напрслина’, већ према разлици у политикама какве владе ЕУ заузимају према Русији“, говори Данијел Симић.

С друге стране, САД не одбацују могућност раније најављеног састанка Бајдена и Путина. И то је јасан сигнал да је још рано за геополитичке прогнозе.

„Краткорочан стратешки проблем и најозбиљније питање тренутно, а које готово нико не помиње на Западу, јесте: које су границе у којим је Русија признала ДНР и ЛНР? Тренутне се не поклапају са границама области у Украјини. Противречне су изјаве, рецимо заменика председавајућег комитета РФ за међународне односе Алексеја Климова и портпарола МСП Марије Захарове. Климов говори да су републике признате у постојећим границама, а Захарова да то остаје да се види. Из ДНР и ЛНР је јасно да већ дуги низ година имају политичка начела по којим намеравају да врате под контролу целокупне предратне области. У сваком случају, светска политика није иста пре и после овог признања“, закључује Данијел Симић.

Фотографија: лична архива Данијела Симића