3. марта, на 144. годишњицу ослобођења Бугарске од османског јарма, окупљени Бугари код Споменика слободе на планини Шипка извиждали су премијера земље Кирила Петкова и председника парламента Николу Минчева.

Петков је током званичне церемоније позвао суграђане на уједињење, али из масе су полетеле грудве снега. Телохранитељи су покушали да заштите шефа владе, али на крају говора грудва је ипак погодила премијера посред челенке.

Минчев је говорио и о војном сукобу у Украјини, чиме је изазвао негодовање присутних.

Како преноси BTV, код споменика су се окупиле и присталице партије Препород и русофили, који су узвикивали „оставка“, „издајице“ и „НАТО, напоље!“. Окупљени су размахивали руским заставама, носили слике хероја Руско-турског рата 1877-1878, као и транспаренте са порукама захвалности Русији за ослобођење. Пре доласка званичника, једно лице је бацило на земљу заставу ЕУ.

На крају прославе, представници Препорода су рекли да међу њима нема лица са двојним држављанством, држављана страних држава, подсетивши да је Петков прошле године био на функцији техничког министра са двојним држављанством што закони Бугарске не дозвољавају.

3. марта 1878. године победом Руске империје завршен је Руско-турски рат 1877-1878, а Бугарска је након скоро 500 година ослобођена од османске владавине.

Фотографијe: BTV.