На промо-споту који је направљен у склопу кампање за пријем ученика средњих војних школа и академија (Војна и Војно-медицинска) виде се кадрови унутрашњости основног борбеног тенка Т-72Б1МС који су недавно из Русије испоручени за потребе Војске Србије. Ради се о дубокој модернизацији овог тенка који има способност дејства у режиму „ловац-убица“ (hunter-killer), што драматично повећава његову ефикасност на бојном пољу.

До сада је у Србију стигла количина тенкова која одговара тенковској чети, а у плану је да се комплетира најмање један тенковски батаљон. Ради се о средствима која су изузетно употребљива када је у питању борба против најсавременијих типова тешке оклопне борнене технике која се налази у оперативној употреби у свету. Тренутно, са усвајањем у наоружање дубоко модернизованог основног борбеног тенка Т-72Б1МС „Бели орао“ Војска Србије поседује борбено накспособнији тенк у ближем окружењу када су у обзир узму његове техничко-тактичке карактеристике- преноси српски интернет портал Marsonline.

Приликом пријема нове технике у оклопне јединице Војске Србије, потпуковник Горан Јовановић из Управе за планирање и развој Генераштаба Војске Србије упоредио је модернизовану верзију руског тенка Т-72Б1МС са основним борбеним тенком Војске Србије, који носи ознаку М-84. Прва ствар коју је српски потпуковник приметио је да руска модернизација тенка у односу на М-84 и Т-72 (изворна верзија) значајно боља по аспектима покретљивости, степену оклопне заштите и ватреној моћи.

На пример, његова способност маневра је повећана услед уградње мотора који генерише 840 коњских снага, док истовремено тенкове М-84 и Т-72 покреће стандардни мотор који имају 780 коњских снага.

Руска модернизација тенка Т-72Б1МС је опремљена аутоматским мењачем што знатно поједностављује управљање тенком. Возач сада може да мења брзине у мануелном и аутоматском режиму рада мењача, у зависности од терена по коме се тенк креће (асфалт/земљани пут). Такође, показивачи који се налазе на сваком радном месту омогућавају посади да у сваком моменту имају свеобухватан и врло прегледан увид у све виталне компоненте тенка.

Оклопна заштита тенка Т-72Б1МС је такође значајно побољшана и омогућава повећање борбене жилавости тенка од дејства различитих пројектила, посебно кумулативних (тандем-кумулативне бг).

Једна од највећих предности модернизованог тенка Т-72Б1МС у односу на друга два тенка (М-84/Т-72) је уградња далеко савршенијих оптоелектронских нишанских справа који су квалитативно знатно боље од претходних варијанти. Панорамски нишан који се налази на формацијском месту командира тенка омогућава независно осматрање ситуације у радијусу 360 степени око борбеног средства. Нишанџија на тенку може успешно да гађа циљеве на даљинама већим од 6,000 метара захваљајући могућности испаљивања вођених ракете „Рефлекс“ из цеви тенковског топа.

Ова верзија тенка поседује нишански систем „Сосна-У“ са усавршеним системом за управљање ватром и термовизијским каналом. Поред тога, Т-72Б1МС поседује панорамски нишан командира тенка ПК ПАН „Соколово око“. Употреба овог оптоелектронског система омогућава командиру тенка да стекне далеко бољу ситуациону свест на бојном пољу, и да независно од нишанџије претражује циљеве. Сличан систем се налази и у опреми модернизованих тенка Т-90М.

Ипак, експортна верзија тенка Т-72Б1МС је нешто слабија у односу на Т-72Б3 када је реч о квалитету оклопне заштите. Наиме његова динамичка оклопна заштита која се састоји од система „Контакт-1“ је инфериорнија од система „Контакт-5“, а посебно „Реликт“ који се налазе руским основним борбеним тенковима. Међутим, захваљујући квалитету основног оклопа који је бољи од М-84, додатне екплозивно-реактивне плоче значајно премашују оклопну заштиту „српског“ колеге. Српска војна индустрија ради на својим системима динамичке заштите и могућа је у перспективи домаћа модификација овог тенка, али и набавка система „Контакт-5“ / „Реликт“ уколико то буде неопходно.