Председник Хрватске Зоран Милановић је јуче, 1. маја, напустио обележавање годишњице војно-полицијске акције „Бљесак“ у Окучанима због усташког натписа на мајици ХОС-овца „За дом спремни“, рекавши да не жели да учествује у намерној провокацији коју сматра гажењем жртава и сећања на овај догађај. 

„Где год да се понови оваква ситуаиција, ја у томе нећу учествовати“, изјавио Милановић. 

„Жао ми је, то је намерна провокација с којом смо рачунали. Она се догодила и ја то сматра гажењем жртава и сећања на овај догађај. Ово се, нажалост, морало догодити јер је неко хтео да се то догоди. Ознаци ‘За дом спремни’ није овде место“, нагласио је председник Хрватске. 

Операција „Бљесак“ је војно-полицијска акција коју су спровеле хрватске војне, паравојне и полицијске снаге 1. маја 1995. године на територији Западне Славоније која је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине са намером етничког чишћења простора. Западна Славонија је тада била под заштитом снага УН. За само 36 сати протерано је око 15.000 Срба, 238 их је убијено или нестало, међу којима 57 жена и деветоро деце. 

Председник Хрватске народне странке Иван Врдољак најоштрије је осудио поклич „За дом спремни“ у јавном простору Хрватске. 

„Потпуно разумем реакцију председника Републике Зорана Милановића, јер тај узвик и мени изазива гађење. Моја Хрватска је отворена и толерантна Хрватска и поздраву ‘За дом спремни’ нема и не сме бити места у јавном простору“, истакао је Врдољак. 

Раније је Зоран Милановић предложио сместити у границе закона усташка знамења и поздраве Независне Државе Хрватске која је постојала на територији земље од 1941. до 1945. и позната је по злочинима против Срба и Јевреја.