Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић, жена која се „целог живота бори да Србија буде 51. држава САД“ и велики противник руско-српског партнерства, примила је ових дана руску вакцину против короне Спутњик V.

„Захвална сам властима Србије за одлично организовану вакцинацију. Изабрала сам ‘Спутњик Ве’ због више разлога. Ипак, кључни мотив избора вакцине ‘Спутњик Ве’ је да искажем поверење у релевантне институције Републике Србије, а пре свега Агенцију за лекове и медицинска средства која је одобрила њену употребу. Велика захвалност руским научницима. Искрено се надам да ће процес производње вакцине ‘Спутњик Ве’ ускоро почети и у Србији“, навела је Милићева у саопштењу.

Она је подсетила да је Србија пре неколико година показала одличну организованост и велику хуманост када је интензивно била погођена мигрантском кризом и сада поново поносно излази из нове кризе коју је изазвала пандемија.

Милићева је истакла да су Србија и њено руководство током пандемије показали велику одговорност и беспоштедну борбу од почетка за набавку респиратора и друге опреме, апосторифирајући и значај односа са Кином.

„Шта би јесенас било са великим бројем пацијената у новоизграђеним ковид болницама и са нашим системом јавног здравља да се државно руководство није одмах укључило у глобално беспоштедну борбу за набавку респиратора и друге опреме? Не заборавимо притиске и критике које су им тада долазиле из ЕУ и других центара због набавке и добијања те опреме из Кине захваљујући добрим односима грађеним са Кином. То је пре свега била одлука да се што брже и боље заштити што већи број грађана Србије и наш здравствени систем и то у тренутку кад и није било другог избора“, написала је она.

Она је истакла да захваљујући руководству Срби сада могу да бирају којом ће вакцином да се заштите од вируса, пошто су им располагању Фајзер-Бајонтех, Спутњик Ве и Синофарм. А ових дана се говори да ће у Србију стићи и четврта вакцина.

Искрену захвалност исказала је и свим здравственим радницима који се неуморно боре за живот и здравље сваког појединца у Србији, али је похвалила и државу Србију која је показала хуманост.

„Држава Србија опет показује хуманост спремношћу да и другим земљама у региону, које се нису овако сјајно снашле, помогне око вакцина. Због свега наведеног наше руководство заслужује да му укажемо поверење и безрезервну подршку да процени које је то компромисно решење око новог статуса Косова, које ће нам омогућити даље јачање економије, демократије, владавине права и наставка ЕУ интеграција. Та подршка треба да буде изнад идеолошких и политичких разлика, усмерена на јачање заједничке државе Србије да би и у будуће могла спремно и хумано да се носи са новим изазовима и претњама, имајући кредибилне партнере на различитим местима, који јој, а и она њима, могу у томе помоћи. Не заборавимо да су чешћи изазови и претње регионалног и глобалног, а не локалног карактера. Тако је добро слушати и гледати да се о Србији, о свима нама, у позитивном тону говори интензивно ових дана широм света. Браво, Србијо“, закључила је Јелена Милић.