Неколико хиљада грађана Црне Горе окупило се данас испред Скупштине у знак протеста против најављених измена контроверзног Закона о слободи вероисповести и правном статусу верских заједница. Колоне аутомобила са државним симболима Црне Горе стигле су у Подгорицу из неколико градова. Протест је почео у 12 сати. Окупљену масу испред Скупштине поздравили су посланици Демократске партије социјалиста, који су пре годину дана, у децембру 2019. године, већином гласова усвојили закон који крши права црногорских епархија Српске православне цркве.

На протесту су истакнуте пароле: „Црногорска држава, црногорска црква, црногорски народ“, „Ви нисте посланици него српски најамници“. Певала се државна химна, палиле су се бакље и димне бомбе. Маса је скандирала: „Не дамо државу“, „Ово није Србија“. Окупљени су на тај начин показали незадовољство чињеницом да ће нова, просрпска скупштинска већина променити закон којим се ограничавају права епархија СПЦ у Црној Гори.

Велики број присутних је носио маске, али, наравно, није било никакве дистанце, док је јуче министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић апеловао да се одустане од масовних окупљања и да незадовољни изразе „своје политичке ставове на начин који поштује здравствене мере“.

„Управа полиције ће деловати превентивно, што је најбитније, али ће, у случају потребе, предузети неопходне мере у циљу очувања стабилног јавног реда и мира и заштите безбедности свих грађана Црне Горе“, истакао је Секуловић. 

Неки представници просрпске јавности у земљи већ су оценили овај протест као „циркус Демократске партије социјалиста“.

Лидер патриотског покрета „Демократски фронт“, посланик Милан Кнежевић у интервјуу за „Балканист“ рекао је да у данашњем протесту испред Скупштине не види ништа за осуду.  

„У складу са Уставом и законом о масовним окупљањима, неопходно је дати свим грађанима могућност да изразе своје мишљење или незадовољство одлукама које ће донети нова парламентарна већина. Важно је да се током таквих догађаја људи придржавају епидемиолошких мера. Није у мојој надлежности да проценим како су се придржавали данас тих мера“, рекао је политичар.

Кнежевић је приметио висок степен нетрпељивости окупљених. 

„Што се мене лично тиче, немам ништа против овог скупа, мада не могу да не приметим да данас чујемо фашистичку алармантну реторику, која сведочи о озбиљном расколу у нашој земљи. Овај скуп је очигледно организовала Демократска партија социјалиста. Фашистичке и ксенофобичне пароле које чујемо покушавају да прикрију демократском завесом начињеном од застава САД-а и НАТО-а. Покушавају да докажу да их Запад подржава, у шта ја не верујем“, рекао је Кнежевић.

„Очекујем да ће бити усвојене измене и допуне Закона о слободи вероисповести“, нагласио је политичар.

Треба рећи да су раније у Министарству правде Црне Горе рекли да су чланови Закона о слободи вероисповести који се тичу имовине верских заједница неуставни и да морају бити уклоњени из документа. 

Фото: Savo Prelević