Компанија „Газпром СПГ технологии“ ће учествовати у изградњи фабрике за течни природни гас у Републици Српској, изјавио је шеф Представништва РС у Руској Федерацији Душко Перовић. Фабрика ће бити изграђена у Зворнику у оквиру споразума о оснивању заједничког предузећа „Газпром СПГ технологии“ и Гас-РЕС.

„Ово ће бити прва фабрика за течни природни гас у југоисточној Европи“, рекао је Душко Перовић.

Истовремено је приметио да Република Српска планира да активно учествује у изградњи гасовода Балкански ток, који је наставак Турског тока.

„Све детаље усаглашавамо са Србијагасом, који треба да изгради деоницу до Бјељине. Затим ми на нашој територији намеравамо да продужимо гасовод до Приједора – у дужини од 348 километара. Постоји пројекат стварања две електране на гасни погон. Друга фаза гасификације Републике Српске укључује повезивање Бањалуке и других наших градова“, рекао је шеф Представништва РС у Руској Федерацији за лист „Росијскаја газета“.

Између осталих актуелних тема билатералне сарадње, он је поменуо и набавку руских војних летелица. Тако је руски холгинг „Вертолеты России“ већ предао Републици Српској лаки двомоторни вишенаменски хеликоптер „Ансат“, опремљен медицинском опремом, а 2021. и 2022. године још два хеликоптера ће бити предата Републици Српској.

Русија такође наставља да испоручује Републици Српској вакцину против короне „Спутњик Ве“.