Високи представник УН за Босну и Херцеговину Валентин Инцко својим понашањем само провоцира тензије у земљи, изјавила је заменица сталног представника Русије у УН Ана Јевстигњејева, говорећи на заседању Савета безбедности. Она је рекла да Русија не види потребу за постојањем Канцеларије високог представника и позвала на њено брзо затварање.

Канцеларија високог представника УН је настала као гарант сигурности и поштовања Дејтонског споразума у земљи која је преживела грађански рат, али је временом постала инструмент диктаторских намера ЕУ и НАТО-а.

„Ситуација у Босни и Херцеговини је стабилна и не представља претњу по међународни мир и стабилност. Не смемо подлећи паници коју високи представник вештачки ствара. Својим деловањем он само изазива тензије, ни на који начин не доприносећи унапређењу међуетничког дијалога“, рекла је Јевстигњејева. „То се може видети на примерима његових [Инцкових] упутстава и ултиматума босанским властима, као и инсинуацијама о колективној одговорности српског народа за трагичне последице периода оружаног сукоба. Саветујемо Инцку да се уздржи од широког тумачења својих овлашћења, посебно у областима евроатлантских интеграција и сарадње између БиХ и НАТО-а и ЕУ“.

Ана Јевстигњејева је позвала Валентина Инцка „да престане да се понаша као самоименовани гувернер и да се ставља изнад закона и демократских институција правне државе“.

Представница МСП-а РФ је приметила да Русија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ, њена три уставна народа и оба ентитета, додајући да се проблеми земље могу решити искључиво унутрашњим дијалогом. „У БиХ не постоји алтернатива компромису. Мешање у послове суверене државе је неприхватљиво“, нагласила је она.

Раније је високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко на заседању СБ УН-а рекао да је пандемија коронавируса открила нефункционалност државне управе у БиХ док изјаве о „мирном раздвајању“ два ентитета, муслиманско-хрватског и српског, према његовом мишљењу, могу се схватити искључиво као претња.

Заменица сталног представника Руске Федерације у УН-у је подсетила да извјештај високог представника не одражава право стање у Босни и Херцеговини, а неки од његових аргумената извучени су из контекста и пристрасни.