Руски војни стручњаци су започели са извршавањем практичних задатака у борби против коронавирусне инфекције у Србији.

Војна лица су припремила техничка средства, медицинску и заштитну опрему, а такође прегледала подручје предстојећих радова. На територији Војно-медицинске академије Оружаних снага Србије налази се привремени возни парк руских стручњака. 

Дан раније одржан је састанак са представницима министарства одбране и здравља Србије, током кога су утврђени задаци за руску војску у борби против коронавирусне инфекције, саопштава МО Русије. 

Две најважније медицинске организације Београда изабране су као примарни објекти рада. Прва је Гинеколошко акушерска клиника „Народни фронт“, други је Клиничко-болнички центар „Др Драгиша Мишовић“, где су изоловани и лече се пацијенти са тешком и умереном тежином коронавирусне инфекције. 

Руски медицински тимови се укључују у анализу епидемиолошке ситуације, саветују и обучавају српске колеге како да организују карантинске и дезинфекционе мере, а затим и директно да пружају медицинску негу пацијентима.

Јединице за радијациону, хемијску и биолошку заштиту и специјална војна техника укључени су у санитарну обраду и дезинфекцију медицинских установа. За један дан дезинфиковано је више од  60 хиљада квадратних метара просторија и 5000 квадратних метара територије болнице.

Фото, видео: Министарство одбране РФ