Добри руски људи се баве својим  омиљеним послом – спасавају свет. Али овог пута не од фашизма, већ од куге 21. века – вируса корона. Такав посао нама одговара, и као велика држава обавезни смо да то радимо. Ако хоћеш да будеш суперсила мораш преузети на себе више одговорности. И Москва то ради, труди се. 

Толико се труди да помаже чак и Сједињеним Америчким Државама. 1. априла руски војни транспортни авион Ан-124 „Руслан“ је полетео са аеродрома „Чкаловски“ ка Сједињеним Државама и понео медицинску опрему потребну за борбу против вируса корона. Маске, комбинезоне, вероватно попут оног који је Путин носио у специјалној болници у Москви итд. 

Свет је за овај авион чуо пар дана раније, споменуо га је Трамп на конференцији за новинаре 30. марта. „Русија нам је послала веома, веома велики авион са многим стварима, медицинском опремом. То је јако лепо“, рекао је амерички председник, претварајући се да се све већ догодило. Али није. Преговори су трајали цео дан и целу ноћ, признао је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

Да ли је Трамп на такав начин искамчио медицинску помоћ од нас? Зашто? Због својих политичких поена унутар земље? Да би демократе виделе „добре“ Русе и да би се заштитио од сталних напада да гаји симпатије према Москви? Рекао је да је Русија послала авион, значи, шаљите! Трамп уме да заврће руку. 

И Кремљ је пристао да помогне Америци, ризикујући да изазове гнев својих грађана. Јер Руси престају да буду добри када виде да у апотекама нема маски и антисептика, па ни најобичнијег парацетамола… Све речено је само претпоставка, верзија, али стварност нам показује да других објашњења ни нема. 

У поређењу с тим како је Америка уперила пиштољ Русији у главу и добила помоћ, молба да се Србији пружи помоћ (тада је било 55 оболелих од короне) још од 16. марта изгледа старомодно. 

Срби су званично замолили, министар спољних послова Ивица Дачић се јавио свом колеги Сергеју Лаврову и руски министар је обећао да ће Русија као обично помоћи Србији и пожелео братском српском народу да што пре победи болест. За Американце ми не кажемо да су нам братски народ. 

Али да би Срби што пре зауставили ширење болести Русија не би смела да се ограничава добрим жељама, већ да убрза процес и одмах пружи потребну помоћ. У међувремену, од 16. марта, прошло је 10 дана пре него су се појавиле информација о првим испорукама помоћи. То је огроман период у условима слабо контролисаног ширења заразе.

Србија је добила 15 хиљада руских тестова за откривање Ковида 19, две мобилне клинике са респираторима, које се већ крећу српским друмовима и помажу људима. Али да ли су те мере довољне? Питање остаје отворено. 

Руска помоћ Италији је неупоредиво већа – 15 авиона су долетела чим је замољено. За само 24 сата! Премијер Ђузепе Конти се лично јавио Владимиру Путину, не нашем МСП-у, али зар оваква питања зависе од хиерархије у државном апарату? Реакција на сигнал SOS мора бити брза, независно да ли се ради о Италији или Србији. 

И ако већ треба реаговати различито, онда у корист Србије. Наша војска то треба да зна. У сваком случају на једном од камиона руског војног конвоја у Италији примећена је српска застава. Скривена порука браћи на Балкану? Да. Извињење за одсуство помоћи. 

Заиста, Москва мора да пожури са пружањем помоћи Београду. Србија је у строгом карантину. За непоштовање изолације предвиђена је казна од чак 12 година затвора. Све је озбиљно. Има скоро хиљаду оболелих (догодио се експлозивни раст на који је министар Дачић упозорио Лаврова). Вирус је већ убио 23 особе, међу њима и епископа ваљевског Милутина.

Авај!

Србији сада требају лекари. Александар Вучић је чак предложио да се српски лекари из целог света врате у отаџбину. Заразу је немогуће другачије победити. Због ванредних и неопходних мера председник Србије се закачио са опозицијом. Оном опозицијом која ни не верује да је корона вирус тако опасан.

Русијо, где си?!

А Русија игра Трампове политичке игре. Помаже Америци која је довољно богата да јој не треба туђа помоћ. И никада није захвална Русији на подршци. Сетимо се као се Путин јавио Бушу после терористичког напада 11. септембра. Пожурили смо да подржимо, мислили смо да ће неко то оценити. Нису оценили. И даље покушавају на све могуће начине да нас сравне са земљом. 

А Србија је наш једини искрени савезник. Већи од многих бивших совјетских република, које од 1991. окрећу леђа Москви чим се укаже прилика. Само Београд осећа цивилизацијски родбински однос са Русијом. А прво треба родбини помоћи. Сви остали нека заузму ред.  

Фото: Filip Plavčić, Profimedia