Последње активности руског контингента који недавно стигао у Републику Србију фокусирана је на неколико жаришних тачака у овој држави. Специјалисти РХБЗ су дезинфиковали 30 објеката у Новом Кнежевцу, Алексинцу, Житковцу и Кулини. До сада је обрађено више од 240 различитих објеката широм ове државе, преноси Russia Beyond.

Јединице РХБЗ руске армије и АБХО Војске Србије су заједнички извршили дезинфекцију 30 објеката на територији градова Београд, Нови Кнежевац, Алексинац, Житковац и Кулина. Медицинске екипе које су дошле у склопу руског контингента помоћи Србији су учествовале у праћењу и лечење 22 пацијента у четири српска града, пренела је информативна служба руског Министарства одбране а објавио интернет портал ТАСС.

Још од првог дана активности на плану дезинфекције Републике Србије руски одред је образовао оперативни штаб. Његова функција није само прикупљање података са терена, него и организација и координација комплетно ангажованог људства које се налази на територији ове земље. Овде се доносе о одговарајуће одлуке који се тичу употребе медицинског тима (углавном специјалисти за инфективне болести, вирусолози) ради помоћи својим српским колегама.

 „Четири лекарска тима су узели активно учешче на лечењу 22 пацијента, који су инфицирани коронавирусом. Они су ангажовани у болницама у Београду, Ћуприји, Лесковцу и Нишу. Руски лекари су направили и ширу анализу укупне епидемиолошке ситуације, дали адекватна упутства за активну фазу борбе против ширењеа вируса у градовима Београд, Крушевац, Бор и Крагујевац“ – напоменули су у Минисатрству одбране.

Руски официри из лекарске компоненте ове групе као и јединице РХБЗ се у режиму реалног времена боре против даље прогресије коронавируса у Србији. Ова група своја дејства реализује у координацији са српским кризним штабом, министарством одбране и министарством здравља. Официри оперативно реагују на све детектоване промене када је у питању укупна ситуација, одређује објекте за дезинфекцију као и територијалну зону на којој је регистровано највеће присуство коронавируса. У том зонама се изводи и највише активности када је у питању дезинфекција објеката, посебно медицинског усмерења (болнице, домови здравља).

Комплекс активности

Руски специјални тим кога чине стручњаци РХБЗ и војни лекари су до сада реализовали своје активности у 110 објеката који се налазе у 23 српска града. Укупно је дезинфиковано 240 зграда и помоћних објеката, више од 1,1 милиона квадратних метара, 59 приступних саобраћајница у укупној површини од 410 хиљада квадратних метара. Војни лекари су учествовали у дијагноситици и лечењу више од 500 пацијената код којих је регистровано присуство коронавируса.

Подсећамо да је 3-4 априла ове године у Србију упућена ургентна помоћ која се састојала од 87 војника, укључујући војне лекаре, специјалисте-вирусологе из састава јединица радиолошке, хемијске и биолошке заштите, затим специјалне медицинска опрема, средства заштите и 16 јединица специјалне војне технике (РХБЗ). Ове јединице су пребачене војно-транспортним авионима Ил-76МД из састава Ваздушно-космичких снага руске армије. Тимови са руским специјалистима су распоређени на неколико локација широм Србије (Београд, Ћуприја, Ваљево, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Кикинда).

Фото: МО РФ