Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов је гостовао на сарајевској телевизији Face TV и супротставио се провокацији водитеља Сенада Хаџифејзовића када су повели разговор о статусу Републике Српске.

– Сада се већ зна по свим истраживањима да је већина грађана БиХ за НАТО. Шта ако и када услед референдума БиХ уђе у НАТО? – питао је новинар.

– Нисам сигуран да је већина грађана у БиХ за НАТО зато што постоји став Републике Српске, иако ви не желите да кажете Република Српска, кажете само РС, – одговорио је амбасадор.

– Зашто вам је толико стало? Ја то говорим. Кажем често и БиХ, штедимо време, – узвратио је новинар.

– Не знам хоће ли бити референдум, кад ће то одлучивати, али у специфичним околностима Босне и Херцеговине мора бити сагласности и између трију конститутивних народа, — рекао је Калабухов.

Новинару је засметала чињеница да је руски дипломата нагласио важност сваког од народа: Бошњака, Хрвата и Срба. Сенад Хаџифејзовић је ставио акценат управо на мишљење Бошњака.

– У Русији има преко 160 националности, али нису сви конститутивни? Зашто нам тако нешто намећете? – питао је водитељ.

– Ми вам то не намећемо. То је записано у Уставу Босне и Херцеговине. А шта је РС? – узвратио је питањем дипломата.

– То је скраћени назив једног од ентитета, — одговори је водитељ.

– Да ли можете дешифровати то, шта је то? – инсистирао је Калабухов.

– То је назив другог ентитета. Први се зове скраћено ФБиХ, реците онда Република Косово, изјавио је Сенад Хаџифејзовић.

– Не, ми не признајемо Косово. А ви живите у Босни и Херцеговини и морате признавати њен ентитет Републику Српску, рекао је руски дипломата.

Интервју је коментарисао заменик председника странке Уједињена Српска Синиша Видовић.

„Српски народ је захвалан што има пријатеље попут поштованог амбасадора и увек ће то ценити. Сенад Хаџифејзовић је по ко зна који пут показао своје право лице. Његово мишљење дели такозвана политичка елита Федерације Босна и Херцеговина. А ја свима њима понављам: Република Српска постоји и сваким покушајем да умањите њен значај ви нам заправо дајете снагу“, изјавио је спрски политичар.