Од 4. до 6. маја делегација руских лекара први пут је посетила Бијељину. Дванаест стручњака из различитих градова Русије, међу којима и главни лекари неких болница, акредитовани по стандардима ISO, одржали су лекарима болнице „Свети Врачеви“ семинаре посвећене унапређењу менаџмента и увођењу међународних стандарда.

Главни лекар и директор болнице „Свети Врачеви“ професор Златко Максимовић је тродневну посету руских колега клиници оценио као велики догађај за ову медицинску установу, за град и за читаву Републику Српску. Према његовим речима, стране су размениле искуства у борби против вируса корона, а руски експерти су говорили и о функционисању система здравствене заштите у Русији. „Квалитет је инвестиција која се увек исплати. Неки долазе и одлазе, а квалитет остаје. Много тога сам данас научио. Ми смо корак испред других, као што сте ви корак испред других у вашој земљи“, рекао је доктор Максимовић.

Руски лекари су високо оценили опрему, менаџмент и професионализам медицинске установе у Бијељини у контексту борбе против пандемије. Како је на прес-конференцији изјавила руководилац делегације, генерална директорка предузећа „Међународни менаџмент, квалитет, сертификација“ Алина Петиченко, бијељинска болница се може похвалити високим нивоом организације посла, а у неким сегментима по опреми и менаџменту чак надмашује велике међународне клинике.

Петиченко је истакла да је ситуација у вези са пандемијом у Русији била компликована: вирус корона је код свих изазивао проблеме, независно од националности и држављанства. Говорећи о броју оболелих у граду, она је истакла да је ситуација у Бијељини релативно задовољавајућа. Истакла је да је томе допринео високопрофесионални тим болнице на челу са Златком Максимовићем. Занимљиво је да је руска делегација у Бијељину стигла директно из Београда, без уобичајене посете Бањалуци.

Медицинска директорка Фонда Међународног Медицинског Кластера (Москва) Светлана Габитова је истакла да болница поседује најбољу и најсавременију опрему. Она је истакла моћан информативни систем, ефикасно руководство и висококвалификовани колектив лекара који се успешно боре са свим тешкоћама које изазива COVID-19. Габитова је посебно прокоментарисала квалитет тестова: резултати добијени за 4-24 сата су „фантастичан показатељ“. Она је такође истакла ниску смртност и слободне лежајеве у ковидном одељењу болнице.

„Ми у Фонду Међународног Медицинског Кластера у Москви стално анализирамо најновије међународно искуство у борби против пандемије и зато позивамо директора бијељинске болнице Максимовића на следећу конференцију како би изнео своје искуство, јер он има шта да каже“, изјавила је Габитова.

Како је за портал „Балканист“ саопштила начелница Службе за стално унапређење квалитета болнице докторка Сања Миловановић, посета руских лекара била је заједничка иницијатива доктора Златка Максимовића и госпође Алине Петиченко.

Према речима Миловановићеве, договор о доласку руских експерата постигнут је још 2020. године, али путовање је одложено због пандемије COVID-19. Као организаторка семинара који су током три дана трајали у болници „Свети Врачеви“, докторка Сања Миловановић је изразила увереност да ће се на обострано задовољство сарадња међу лекарима Русије и Републике Србије наставити.

Фото: jzu.bolnicabijeljina.com