Америчка конгресменка Еди Бернис Џонсон која је поднела предлог нове резолуције о Сребреници у конгресу САД са осудом српске војске за геноцид и друге злочине према Бошњацима 1995. године није упозната са догађајима на територији бивше Југославије. Кад би била упозната не би писала такве глупости, изјавила је за портал „Срна“ доктор историјских наука, главни научни сарадник Одељења за изучавање савремене историје земаља Централне и Југоистичне Европе Инстутита славистике Руске академије наука Јелена Гускова. 

Гускова је посебно коментарисала изјаве Џонсонове о томе да су „снаге босанских Срба потпомогнуте војним и паравојним снагама Србије почеле агресију и етничко чишћење у БиХ 1992. године“. 

„Зна ли госпођа Еди Бернис Џонсон да су се 1991–1992. године Срби припремали за одбрану а муслимани за рат“, цитирају „Вечерње новости“ руску историчарку. 

Она је подсетила да су 1991. године, 10 месеци пре избијања непријатељстава, Бошњаци почели да тренирају своје паравојне јединице „Зелене беретке“ и „Патриотску лигу“.

Гускова је рекла и да су прво Словенија и Хрватска прогласиле независност, а парламент тадашње СР БиХ је, без присуства Срба, изгласао одвајање од СФР Југославије, супротно Уставу, као и да су се муслимани објединили око идеје „целовите независне Босне“, док се у џамијама водила националистичка верска пропаганда, куповало и делило оружје.

Гускова је оценила да је нова „гужва“ у америчком парламенту повезана са унутрашњим политичким обрачунима и борбом за власт. 

Јелена Гускова је објавила преко 550 научних радова посвећених савременој балканској кризи, међуетничким односима у региону и политичком развоју балканских земаља. Од априла до октобра 1994. године радила је као научни експерт за Балкан у седишту мировних снага УН-а на подручју бивше Југославије у Загребу. 2009. године изабрана је за сенатора Републике Српске Босне и Херцеговине, на мандат од седам година. 4. децембра 2015. године изабрана је за члана Академије наука Републике Српске.

Фото: И. Маринковић