Руски стручњаци радијационе, хемијске и биолошке заштите су дезинфиковали један од три највећа центра геронтологије у Србији у Београду, који је предвиђен за 600 људи. Хемичари су дезинфиковали унутрашњост помоћу посебних алкохолних раствора, а такође су обрадили околну територију користећи ауто-цистерне (АРС-14 КМ).

Одлука о посебном третману геронтолошких центара у републици донета је на заједничком састанку руских стручњака и њихових српских колега из кризног штаба. Старије особе су најосетљивије на нову коронавирусну инфекцију. Стога је одлучено да се спроведе дезинфекција установа за старије особе: геронтолошких центара и старачких домова.

Руско-српске јединице РХБ су наставиле заједнички рад и дезинфиковале 14 објеката у Београду, Зајечару и Књажевцу. Две лекарске бригаде су прегледале и учествовале у лечењу 22 пацијента заражена Ковидом 19 у болницама у Београду, Ћуприји и Параћину. Руски војни лекари су оценили и анализирали епидемиолошку ситуацију и дали своје савете у сузбијању пандемије у медицинским установама у Прешеву у Бујановцу. 

Руски тимови су дезинфиковали укупно 100 објеката у 19 српских градова (Београду, Нишу, Ваљеву, Бачкој Тополи, Крушевцу, Ћуприји, Палићу, Новом Саду, Панчеву, Блацу, Пожаревцу, Смедереву, Новом Пазару, Прокупљу, Лесковцу, Врању, Власотинцима, Зајечару, Књажевцу). Дезинфиковано је око 215 здања, а руски лекари су учествовали у прегледу и лечењу око 500 пацијената. 

Фото, видео: Министарство одбране РФ