„РЖД Интернешнлˮ (ћерка компанија РЖД) и „Инфраструктура железница Србијеˮ потписале су допунски споразум уз уговор склопљен у јануару 2018. године. Према документу, руска страна ће израдити пројекат реконструкције и модернизације железничке пруге дуге 210 километара на релацији Ваљево – Врбница — државна граница са Црном Гором. 

Реализација овог пројекта омогућиће стварање  ефикасног саобраћајној коридора са излазом на луке Јадранског мора, који ће допринети социјално-економском развоју Србије како у сегменту пораста робне размене, тако и у погледу повећања саобраћајне приступачности за становништво, истакла је компанија.

У саопштењу за штампу се истиче да је српска страна изразила заинтересованост да „РЖД Интернешнлˮ реализује не само пројектовање, него и реконструкцију деонице од Ваљева до државне границе са Црном Гором. Почетак радова је планиран за 2022. годину. 

Како је новинарима раније саопштио први заменик генералног директора РЖД Сергеј Павлов, компанија реализује инфраструктурне пројекте на територији Србије према плану, упркос пандемији вируса корона.

У јануару 2018. године „РЖД Интернешнлˮ и „Инфраструктура железница Србијеˮ потписале су споразум вредан 230 милиона евра. Уговор обухвата пројектовање и изградњу јединственог диспечерског центра за управљање саобраћањем возова, радове и испоруку материјала у оквиру друге фазе реконструкције, модернизације и изградње двоструке пруге за возове који се крећу брзином од 200 km/h на деоници Стара Пазова – Нови Сад дугој 40,44 km на линији Београд – Будимпешта.

„РЖД Интернешнлˮ реализује пројекте модернизације и изградње железничке инфраструктуре у Србији од 2014. године.

Фото: „РЖД Интернешнлˮ