20. марта Северна Македонија је потписала последњи документ о уласку земље у НАТО.

„Овим документом као председник државе свечано изјављујем да се Република Северна Македонија придружује Северноатлантској алијанси и обавезује се да ће се придржавати и испунити све одредбе овог уговора“, рекао је председник Северне Македоније Стево Пендаровски.

Претпостављало се да ће о завршетку процедуре пријема Северне Македоније бити објављено на априлској седници Северноатлантског савета на нивоу министара спољних послова, али због ширења коронавируса одржавање савета је под знаком питања. 

У фебруару су посланици македонског парламента гласали за улазак земље у НАТО, што је Шпанија као последња од чланица војног савеза одобрила.

Раније се представник фракције Левих за спољнополитичка питања у Бундестагу, Александај Ној, крајње негативно изразио о евроатлатском курсу Северне Македоније. „Чак и они политичари који су раније били против уласка у НАТО, променили су мишљење после разговора у амбасади САД. Македонска политичка елита продаје свој национални идентитет да би ушли у војни блок“, сматра он.