Косово и Албанија су формирали заједничку кошаркашку лигу. На Балкану овај корак тумаче као доказ да Тирана и Приштина у будућности не искључују уједињење, и, на крају крајева, стварање „Велике Албаније“. 

Председник ФИБА Европа, Тургај Демирел, посетио је Тирану због покретања заједничке лиге Албанске кошаркашке федерације и Косовске кошаркашке федерације. 

„Велико ми је задовољство што сам у Тирани на покретању нове кошаркашке лиге заједно са тако угледним гостима“, рекао је председник европске канцеларије светске куће кошарке. 

Заједничку кошаркашку лигу је подржао и премијер Албаније Еди Рама, изјавивши да је то „давна машта“ и да „идејама треба време да се остваре“. Током потписивања одговарајућег споразуам Рама је рекао да ће овај корак бити импулс за многе друге иницијативе и направити простор за бољи квалитет игре. 

Споразум о заједничкој лиги су у Тирани потписали председници кошаркашких федерација Албаније и Косова Авни Понари и Арбен Фетаху. Кошарка је тако први спорт у којем Албанци имају заједничку лигу. Наступаће осам клубова – по четири са сваке стране. У плану је и стварање сличног пројекта у женској кошарци.