ОЕБС је одавно изгубио углед: овакво мишљење изнео је црногорски новинар, политички посматрач портала „Балканист“ и координатор покрета Бесмртни пук Црне Горе Игор Дамјановић коментаришући одбијање Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а да пошаље своје посматраче на изборе за Државну думу.

„Што се тиче међународних организација које имају замерке поводом избора у Русији, можемо се сетити да смо имали неколико избора и референдум о раздвајању Србије и Црне Горе. Све ове међународне организације су затвориле очи када су се кршила права грађана, када се ишло против закона и када је био велики број погрешних политичких корака, они су тада позитивно оценињивали изборе“, рекао је Дамјановић у коментару за лист „Взгљад“. „Што се тиче критика на рачун Русије, оне су одавно изгубиле међународну тежину и углед. По мом мишљењу, њихове политички мотивисане тврдње немају тежину, као ни избори у Црној Гори. Када је био референдум о државној независности, представници Европске уније одбацили су више од хиљаду примедби из Србије и Црне Горе “.

ОЕБС је 3. августа одлучио да не присуствује на изборима у Русији због захтева да се смањи број посматрача: Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а може имати само 50 посматрача, док ОЕБС-ова Парламентарна скупштина само 10. Руске власти су објасниле да је ова одлука донета као епидемиолошка мера.