Др Јелена Јуришић, професор на Хрватским студијама и политичка аналитичарка, експерт за Русију у којој је сама студирала и дипломирала, у интервјуу за портал „Директно“ осврнула се на позив који је Владимир Путин упутио изабраном председнику Републике Хрватске Зорану Милановићу да 9. маја посети Москву. 

 „Протоколарна честитка Владимира Путина упућена Зорану Милановићу изазвала је велики интерес код нас, али посебно је занимљиво хоће ли он прихватити позив за долазак у Москву 9. маја, на обележавање 75. годишњице победе над фашизмом. Главно је питање хоће ли моћи самостално да о томе одлучи, јер не треба сумњати да ће се до тада развити унутар ЕУ хистерија око одласка на Црвени трг, а позив су већ добили сви европски и многи светски лидери“, истиче Јуришићева.

„И док ЕУ под таквим притисцима можда и попусти, могло би се догодити да Доналд Трамп, председник државе која је иницирала у последњих шест година све санкције према Русији, под зидинама Кремља заузме своје место, јер се томе, како је рекао недавно Сергеју Лаврову, јако радује.“

Зоран Милановић је у свом првом великом интервјуу након победе на председничким изборима у Дневнику Нове ТВ о позиву у Москву 9. маја рекао: 

„То је легендарна руска парада. Мислим да ћу отићи и не знам шта би се требало догодити да не одем. Не подржавам анексију Крима, али то не значи да нећу радити на добрим односима с Русијом.“

Фотo jutarnji.hr