Уредник америчког војног блога Classic Firearms пуковник морске пешадије у резерви Клинт Морган анализирао је борбене квалитете оружја крагујевачке „Заставе“.

 Амерички стручњак је рекао је да му је аутоматска пушка Заставе омиљено оружје међу оним моделима који се легално могу купити у Сједињеним Државама.

Клинт Морган примећује да се упознао са производима српске фабрике, која постоји од 1853. године, када је купио југословенски М70, аналог аутоматске пушке Калашњикова.

Морган је похвалио поједине делове пушке, истакавши да се за разлику од стандардне пушке М70 на америчко цивилно тржиште продаје пушка која има хромирану цев, што јој обезбеђује дужи век.

Стручњак је такође похвалио снајперску пушку М91 калибра 7,62х54, коју у Америци такође могу да купе цивили. Војну верзију овог оружја користи српска војска. Клинт Морган је похвалио хромирану цев, пикатини шину за различите врсте оптичких справа, поузданост система и муницију која је „јача од најчешће у Америци муниције калибра 7,62×51“.

Амерички стручњак је оценио и пиштољ EZ-9 — побољшану верзију чувеног CZ-999. Пиштољ има и шину на доњем делу облоге, на коју се може окачити ласер или тактичко светло.

Морган је у свом прилогу споменуо и митраљез М21 НАТО калибра 5,56х45 мм.

Заставини производи се у Сједињеним Државама продају већ деценијама. Српско оружје за цивилну употребу у Америци не представљају само митраљези и снајперске пушке, већ и ловачке пушке и карабини.

2020. години извоз производа из највеће српске фабрике оружја достигао је 90 милиона евра. Према речима Младена Петковића, директора фабрике, Застава испоручује своје производе на пет континената.