Jуче председник Републике Србије Александар Вучић обишао је припаднике 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства. Са Вучићем је у обиласку био и министар одбране Александар Вулин. Повод за обилазак је било обележање 21 годишњице како је тадашња Војске Србије оборила амерички вишенаменски авион F16 који је учествовао у НАТО агресији на СРЈ. Председнику је том приликом приказан и парк нове борбене технике коју је добила 250.ракетна бригада, тачније њен 3-ћи ракетни дивизион. У питању су ракетно-топовски ПВО системи 96К6 „Панцир-С1“ који су недавно набављени из Русије у количини која је еквивалента једне батерије, пише RUSSIA BEYOND СРБИЈА.

Велики број стручњака како са Истока, тако и Запада сматра да је ово оруђе једно од најбољих у свету када су у питању системи ПВО кратког домета. У међувремену је систем прошао и значајно борбено искуство на простору Сирије где је учествовао у обарању 100+ ваздушних циљева који су се углавном састојали од крстарећих ракета и беспилотних летелица. Спада у борбено средство које је веома тражено на светској пијаци наоружања и војне технике.

Уочљиво је да је српска верзија „Панцира-С1“ опремљена новим типом радара за брзо скенирање СОЦ (скр.рус „станция сопровождения целей“) која се састоји од двостране антене. Радар функционише и S-дијапазону и посебно је ефикасан приликом детекције и праћења широког спектра ваздушних циљева у условима активних и пасивних сметњи противника. Ради се о веома софистицираном радару који има изузетно високе способности откривања, распознавања, и аутоматског праћења ваздушних објеката у зонама до 40 километара. Захваљујући напредним могућностима овог радара у односу ранију верзију (мод. 1РС1-1Е) нарочито када је у питању брзина скенирања ваздушног простора, као и способности захвата малогабаритних високоманевришућих ваздушних циљева какве су нпр. противрадарске ракете, или једреће бомбе, овај тип радара се уграђује у серијске моделе хибридног ракетно-топовског система „Панцир-С1“ за потребе руске армије, али у последње време и на експортне верзије (Алжир).

Што се тиче његових карактеристика када је у питању врста ваздушног циља претпоставка је да СОЦ може да детектује летећи објекат еквивалента ловачког авиона 4,4+ генерације на даљинама већим од 50км, док противрадарску ракету AGM-88 као и друге типове ваздухопловног убојног оружја екстремно мале одразне површине, може да „ухвати“ на даљинама 15км+.

Укупна маса ове „скаламерије“ достиже 950кг. Радарска антена са обрће у кругу од 360 степени што јој омогућава да у реалном времену ажурира нове информације које се приказују на дисплеју оператора који се налази унутар возила. Ефективни домет који покрива радарска станица гарантује откривање ваздушних циљева које имају радарску површину екв. 1м2 на даљинама 36-40км. Радарски комплекс детектује, идентификује и прати (аутоматски режим рада) летелице које се крећу брзином и до 3,600 км/час, на висинама 5 — 20000 метара. Комплекс у аутоматском режиму рада једновремено може да прати и до 40 различитих циљева.

Поред радарско-осматрачког комплекса СОЦ „Панцири“ поседују изузетно снажне нишанске радаре 1РС2-Е „Шлем“ који се састоји од дводијапазонске радарске решетке. Овај радар ради у центиметарском и милиметарском дијапазону. Локатор милиметарског диапазона који је уграђен у радар обезбеђује проналазак и уништење циља са рефлексном радарском одразном површином од свега једног квадратног метра на удаљеностима до 30 км, док је највећа могућа граница откривања на удаљености до 36 км. Радар карактерише изузетно висока отпорност на електронско ометање од стране непријатеља.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови 2А38М дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева. Систем за управљање ватром омогућава једновремен напад на четири различита циља.

Процене су да је за потребе Војске Србије неопходна набавка минимум 5 ракетних батерија са око 30 јединица самоходног ПВО система 96К6 „Панцир С1”.

Фото: Mars.Online