Цариградски патријарх Вартоломеj изразио је негодовање због одржавања састанка православних патријарха у Аману, где се баве „украјинским питањем“ и другим болним за цркву темама.

„Ако желимо да будемо верни себи и живимо богоугодан живот, да се придржавамо вековних принципа православља, тада свака православна црква мора да одбије учешће на састанку у Аману кад су тамо цркве које су на страни Руске Федерације“, пише патријарх Вартоломеј Јерусалимском патријарху Теофилу коме и припада идеја за сусрет у Аману. Делове овог писма објављује издање Orthodox Times. 

Како су изјавили у Украјинској православној цркви Московског патријархата, поглавари и представници православних цркава, који представљају укупно 160 милиона верника, или 80% православног света, учествују у јорданском састанку. У међувремену, Цариградски патријарх у писму наводи да „бројчана предност никада није била квинтесенција православног морала“.

Према Вартоломеју, састанак у Аману „има за циљ да сруши устаљене норме и отуђи православну цркву од њених црквених основа“. „Не можемо да схватимо како губите из вида или чак игноришете степен негативних последица ове иницијативе“, пише он патријарху Теофилу.

Он је сигуран да се за све проблеме православља треба прво обратити њему.

Како се извештава, у Јордан долазе поред Теофила патријарх Московски и све Русије Кирил, српски патријарх Иринеј и митрополит Чешких земаља и Словачке Ростислав.

Пољска и Румунска православна црква послаће делегације архијереја у Аман. Цариградски патријарх Вартоломеј одбио је да учествује на састанку од самог почетка с образложењем да само он, према његовом мишљењу, може сазивати такве састанке. Након тога одбиле су учешће Грчка, Александријска и Албанска црква, Антиохијска патријаршија, Грузијска, Бугарска и Кипарска црква.

Фото: patriarchate.org