Косовско-албанско руководство показало је незаинтересованост за дијалог Београда и Приштине упркос спремности Србије да обнови преговоре након укидања дискриминаторских такси које је увела Приштина, рекао је стални представник Руске Федерације у Уједињеним нацијама Василиј Небензја током видео-конференције чланова Савета безбедности посвећеној Косову, преноси лист Российская газета.

„Многи су на Западу пожурили да поздраве изјаву Аљбина Куртија о укидању такси од 1. априла“, изјавио је Небензја. „Међутим, таксе су само привремено укинуте, а Београду су постављени још неприхватљивији услови.“

Небензја је такође скренуо пажњу на чињеницу да су САД и ЕУ обновили покушаје да створе услове за наставак дијалога. Међутим, по његовом мишљењу, дијалог се неће обновити ако Косово не укине таксе, а Брисел и Вашингтон буду игнорисали одредбе резолуције 1244 Савета безбедности УН.

„Дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и даље шлајфује, пре свега зато што Европска унија није уверена да ће косовски Албанци испунити обавеза које су преузели пре 7 година пре свега око формирања заједнице српских општина. Надамо се да ће нови специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак успети да нађе решење за ово питање“, рекао је Небензја.

Дипломата је истакао да ће Русија подржати постизање одрживог и обострано прихватљивог решења између Београда и Приштине, заснованог пре свега на резолуцији Савета безбедности 1244, која ће бити у складу са међународним правом и коју ће одобрити Савет безбедности УН.

Поред тога, стални представник Руске Федерације осудио је планове које подржавају неке државе СБ о формирању такозване „косовске армије“. 

„Ти планови су у супротности са одредбама резолуције 1244 Савета безбедности и могу само довести до дестабилизације ситуације на Косову и Балкану у целини“, упозорио је руски дипломата. „Поставићу питање нашим америчким колегама. Ако се објекат Бондстил појавио у оквиру мировних операција за спровођење резолуције 1244 СБ УН, зашто се претворио у америчку војну базу на Косову која служи као камп за војну обуку косовских Албанаца у циљу стварања ‘Оружаних снага Косова’? Као што само рекли, то противречи одредбама резолуције СБ 1244“, закључио је Небензја.