Приближава се летња сезона и црногорске власти се буде из сна: схватили су да би балкански принцип „само полако“ овог пута могао да им се обије о главу.

Подгорица је очигледно неспособна да се бори са епидемијом, а то може резултирати још једном летњом сезоном без туриста и главног прихода сиромашне државе.

Председник Државне думе Вјачеслав Володин је раније упозорио Русе да не путују у Црну Гору. „Црна Гора није спремна да прими туристе. Црна Гора се не бави ни вакцинама ни медицином. Она мора много тога да предузме да би звала руске туристе, они нису спремни за туристе“, изјавио је он.

И наравно, о успостављању директних летова између Русије и Црне Горе нема ни говора. Али рекламом црногорског туризма одједном почиње да се бави министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић. Прво је саопштила да је примила вакцину „Спутњик Ве“ и назвала руски лек „поузданим, квалитетним, ефикасним и сигурним“ и додала да „заслужује велико поштовање“. А у интервјуу за RT покушала је да убеди Русе да је Црна Гора безбедна, јер руски туристи могу доћи до црногорских плажа и заобилазним путевима, ако се баш не боје ковида.

Након хваљења „Спутњика Ве“ Боровинић Бојовић је најавила долазак великих количина различитих вакцина у Црну Гору. Истина, Подгорица је засад добила само 68 хиљада доза, што је премало. Али има и добрих вести! Боровинић Бојовић је приметила да у земљи постоји „знатан проценат“ оних који су већ прележали ковид (што вероватно значи да се може уштедети на вакцинама!). „Према грубим проценама, имамо око 100 хиљада људи који су прележали ковид. Према епидемиолошкој статистици треба додати још толико, односно, можемо да кажемо да 45% наших грађана има антитела, а то је јако добро за колективни имунитет“, рекла је министарка.

Боровинић Бојовић се јако обрадовала питању зашто је Црна Гора тако одуговлачила са вакцинацијом. Рекла је да су погрешиле претходне власти које „од јуна до децембра нису учиниле ништа по питању вакцина, сем што су се придружиле иницијативи КОВАКС (као што знамо, новац је скупљен са свих страна, а вакцине нису испоручене).
„Нова влада је преузела дужност 4. децембра прошле године (тада сам ја преузела функцију министра здравља), а први преговори о куповини вакцине одржани су 5. децембра. Односно, већ следећег дана почели смо да преговарамо са свим произвођачима вакцина“, рекла је министарка.

То би могло и да послужи као оправдање, али влада Црне Горе једном руком зове руске туристе, а другом потписује споразум о придруживању европским санкцијама против Русије. На ту политику је већ скренула пажњу званична представница МСП-а Русије Марија Захарова. „Потрошачки приступ и незграпно маневрисање ради решања конјунктурних задатака у корист савеза са трећим земљама само подривају поверење и не подстичу развој билатералних односа са Русијом. И Скопље и Подгорица нас убеђују у своју жељу да развијају, јачају, побољшају односе са Русијом. Говоре да су спремни да створе услове за то и успут покушавају да нам објасне разлоге због којих су раније ‘морали’ да следе западни курс против Русије, позивајући се на имагинарни императив кандидата за чланство у ЕУ“, истакла је Захарова.

Фото: Flickr / © Vlada Crne Gore / Government of Montenegro