Члан Председништва БиХ Жељко Комшић није дошао на сусрет са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, који је одржан данас 15. децембра у Сарајеву, а одмах после Комшића, од састанка са руским министром је одустао и бошњачки члан државног врха Шафик Џаферовић. 

Локални медији су претпоставили да су Комшић и Џаферовић увређени јер је руска делегација, која је синоћ стигла у Сарајево, прво отишла на састанак са делегацијом ентитета Републике Српске и председницом РС Жељком Цвијановић, а то су потврдили и Комшић и Џаферовић.

Новинари такође сматрају да се хрватском представнику није допало то што током састанка у сали није било заставе БиХ, већ само застава Руске Федерације и Републике Српске. 

„Свима је јасно да је Лавров, као министар спољних послова Русије, међу прва три светска дипломата, човек с толиким искуством и знањем… Он је неко чији су потези до краја испланирани. То су поруке не личне, него земље коју заступа и представља. Недостатак заставе на састанку с Додиком није грешка протокола. То доживљавамо као ниподаштавање и негирања институција земље у коју је дошао у посету“, рекао је Комшић.

Милорад Додик је уочи посете Лаврова изјављивао да на сусрету тројице чланова Председништва БиХ намерава да пита руског министра спољних послова о „малигном утицају који Русија шири на Балкану“. По мишљењу Додика, управо представник хрватског народа Жељко Комшић често о томе говори. 

Сем тога, представници ентитета који теже у НАТО су били огорчени подршком Лаврова војној неутралности Републике Српске. Такође, лидери Хрвата и Бошњака били су огорчени ставом Русије о високом представнику: Лавров га је назвао „анахронизмом који дискредитује западне партнере“. 

„Потребан нам је високи представник, он је део Дејтонског споразума“, рекао је Џаферовић. „Чињеница да смо Комшић и ја одлучили да не долазимо на састанак порука је свим нашим пријатељима у Европи и партнерима у чланству у НАТО-у. Ми смо поносни и одговорни људи “, додао је он, наводећи да они „не могу бити таоци односа Русије и Европе “.

Сергеј Лавров је ипак разменио мишљења са другим лидером Хрвата. Увече 14. децембра министар спољних послова Русије се састао са лидером ХДЗ-а и чланом Колегијума Дома народа БиХ Драганом Човићем. 

Човић је након сусрета написао на Твитеру да су стране потврдиле приврженост заштити мира и развоја. А Дејтонски споразум чија се 25. годишњица јуче обележила, политичар је назвао „подсетником на важност равноправности и дијалога“.