Беџет Пацоли, бивши „председник“ Косова и бивши „министар“ спољних послова самопроглашене републике, истакао је кандидатуру за будућег „председника“ Косова, рекао је његов саветник у седишту странке ANK (Нова косовска алијанса).

„Кандидат из редова АНК је Беџет Пацоли, који ће поново понудити себе и све своје капацитете за Косово. Косову ће у овом тренутку требати снажан председник, са много пријатеља и јасном историјом, коју су прихватили наши међународни пријатељи“, рекли су у штабу странке.

Беџет Пацоли (69) је косовски политичар и тајкун који је умешан у корупцију у Русији током владавине Бориса Јељцина. Његова швајцарска грађевинска компанија Мабетекс изводила је низ пројеката у Јакутији. Тамо се упознао са градоначелником Јакутска Павлом Бородином, који је 1993. године постао шеф председничке администрације. Убрзо је Мабетекс добио ангажмане око уређења Кремља, председничке резиденције Шујска Чупа, Белог дома, Државне думе, Савета Федерације, Рачунске коморе и низа других објеката.

У октобру 1998. Беџет Пацоли се спомињао као учесник корупцијског скандала Јељциновог окружења. Генерално тужилаштво Руске Федерације је покренуло истрагу против високих државних чиновника који су узимали мито за уговоре о грађевинским радовима у Кремљу. У јануару 1999. године на захтев Русије извршен је претрес у канцеларијама Пацолијеве компаније у Лугану, а самог Пацолија је испитивала државна тужитељка Швајцарске Карла Дел Понте. У јуну 2000. године Пацоли је у Швајцарској оптужен за прање новца и примање мита у вредности од 4 милиона долара. У децембру 2000. године судски процес у Русији је обустављен због недостатка доказа; у марту 2002. године случај је такође обустављен у Швајцарској.

Истовремено дошло је до личног обрачуна између Беџета Пацолија и генералног тужиоца Руске Федерације Јурија Скуратова, који је покренуо случај Мабетекс, а затим изгубио функцију. Пацоли је на телевизији ОРТ у октобру 1999. изјавио да је његова компанија финансирала куповину 14 одела Zegna за главног тужиоца. У августу 2000. Пацоли је тужио Скуратова за клевету и добио процес. Суд у Русији је утврдио да је Скуратовљева изјава да је Беџет Пацоли „украо од Русије стотине милиона долара“ лажна, и морао је да плати одштету Пацолију у износу од 5 хиљада рубаља.

Компанија Мабетекс је такође учествовала у изградњи болнице у Буђоновску срушене у нападу чеченских терориста 1995. године.