У ексклузивном коментару за портал „Балканист“ руски политиколог и активиста за људска права Алексеј Мартинов анализирао је активност српске опозиције, која крши правила карантина и други дан заредом организује нереде у Београду. 

„Пандемија је постала инструмент за дестабилизацију ситуације и обојене уличне револуције не само у Србији, већ и широм света, укључујући и Русију“, сматра Алексеј Мартинов.

По његовом мишљењу, покушаји државног удара се и даље спроводе по истом приручнику. Међутим, руски политиколог види и неке новине. 

„Од деведесетих година, од догађаја у Југославији па до државних удара на постсовјетском простору, технологија обојених револуција се модернизовала. Али главни принцип је стари: путем масовног уличног притиска оборити власт и преузети контролу над земљом“, каже Алексеј Мартинов.

И српска опозиција није изузетак, сматра он. 

„Тако делује и данашња српска опозиција, која користи пандемију као инструмент. За многе људе, укључујући и Србе, корона вирус је постао озбиљан тест. У тешким околностима, у карантину и у изолацији, многи се грађани психичи узбуде. Управо то жели да искористи српска опозиција“, рекао је руски аналитичар.

Он сматра да власти морају одлучно реаговати на ове провокације. 

„Уверен сам да ће српске власти на челу са председником Вучићем изаћи на крај са овим изазовом. Верујем да су такве провокације у време епидемије, када постоје ризици и претње по живот већине људи, крајње неприхватљиве. Власти морају да делују оштро и да примене закон против провокатора“, рекао је Алексеј Мартинов.

Јутрос је у Београду дошло до другог инцидента који је изазвала опозиција од укидања ванредног стања. Увече, 7. маја, противници актуелне власти су срушили ограду испред Скупштине, а 8. маја су Бошко Обрадовић и други посланици „Двери“ физички напали посланика и члана Српске напредне странке Марјана Ристичевића и министра здравља Златибора Лончара.