Шеф дипломатског представништва Русије у Србији Александар Боцан-Харченко је изразио своје мишљење поводом недавног извештаја Пентагона који анализира присуство Русије на Западном Балкану. 

Амбасадор Русије у Србији је прецизирао да још није имао могућност да прочита оригинал документа и може да коментарише само оно што медији пишу о његовом садржају.  

„Новинари ми активно постављају питања о томе како је Министарства одбране САД у свом извештају оценило улогу Русије на Балкану. Документ у целини засад није доступан јавности. Можемо да говоримо само о ономе што објављују српски медији. Београд и Москва успешно развијају сарадњу у свим сферама, укључујући војно-техничку. Већ по ко зна који пут смо запрепашћени негативном реакцијом коју изазива таква сарадња“, изјавио је Алексадар Боцан-Харченко. 

Он је подсетио да Србија никада није крила своју неутралну позицију између Истока и Запада и води своју спољну политику на принципима партнерства, када међу странама постоје једнаки а не вазалско-феудални односи. 

„Србија је суверена, независна држава која јача свој одбрамбени потенцијал кроз сарадњу са различитим партнерима и строго у оквирима међународног права. Тај процес не ствара никакве претње, не ремети стабилност у региону. Независни, самостални, уравнотежени спољнополитички курс актуелног руководства Србије је очигледан“, истиче Александар Боцан-Харченко. 

По његовим речима, очигледно је да је Србија заинтересована за јачање односа са Русијом. 

„Видимо заиста повећану пажњу према партнерству са Русијом. Али у истом периоду постигнут је највећи прогрес у односима Србије и Европске уније“, скреће пажњу шеф руске дипломатије у Србији. 

Он се такође осврнуо на цитат из извештаја Министарства одбане САД да „постоје докази да Русија подржава сепаратистички покрет босанских Срба које предводи Милорад Додик. Руска подршка сепаратистичког покрета је мотивисана жељом да се спречи улазак Босне и Херцеговине у НАТО и Европску унију.“

Руски амбасадор је све то демантовао. 

„Тврдња да Русија подржава ‘сепаратизам’ Срба у БиХ није ничим основана. Москва се доследно залаже за стриктно придржавање дејтонским принципима једнакости три државотворна народа и за децентрализовано управљање Босном и Херцеговином“, изјавио је Алексанар Боцан-Харченко, који је лично учествовао на преговорима у Дејтону.