Шеф украјинске дипломатске мисије у Србији Александар Александрович позвао је учеснике јубиларне седнице Покрета несврстаних да „казне Русију“. Овим речима он се обратио учесницима форума у уторак у Београду.

„Русија крши конвенцију о хемијском оружју, шири дезинформације о Ковиду-19, ствара еколошку катастрофу и користи енергенте за уцену. Москва ради све оно што осуђујете у својим говорима, то је кршење основних принципа УН, такве радње треба казнити. Молим вас да предузмете одлучне мере за подршку Украјине и других жртава руске агресије, како би овај покрет имао значајну будућност”, рекао је Александрович 12. октобра.

Украјински амбасадор је такође критиковао говор руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и оптужио Русију за агресију.

Како је саопштио дипломата који је присуствовао на састанку, говор украјинског дипломате изазвао је скандал у кулоарима форума.
„Обично се међународни форуми не користе за демонстрацију унутрашњиј проблема једне земље. Стога су бројне изјаве украјинског дипломате изазвале у најмању руку чуђење међу учесницима форума”, рекао је дипломата.

Ово није први скандал у који је умешан украјински амбасадор. Министарство спољних послова Србије је 2017. године Александровичу запретило да ће га протерати из земље због његових антисрпских и антируских изјава. Након тога је уследио међусобни опозив амбасадора Украјине и Србије на консултације.

Украјински дипломата даје бројне изјаве које у Србији већ дуже време нико не схвата озбиљно. Међутим, након његове оптужбе да Београд кривично не гони српске грађане који учествују у сукобу у источној Украјини на страни самопроглашених република ДНР и ЛНР, председник Србије Александар Вучић дао је оштар коментар.

„Волео бих да ми на овакав начин не држе предавања, посебно они који мањинама одузимају право да користе свој језик. Штавише, да држе предавања нама, који смо усвојили закон о кривичном гоњењу учесника у туђим ратовима“, рекао је Александар Вучић.

Фотографија: anna-news.info