Јуче је у Скупштини града Београда у присуству високих званичника Русије и Србије, одржана промоција зборника чланака „Записи Балканиста“, који обухвата најбоље текстове објављене на порталу balkanist.ru и balkanist.rs у периоду 2019-2021.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, који улаже велике напоре у популаризацију руске културе у српској престоници, скренуо је пажњу на историјски значај односа Србије и Русије, који су преживели несреће 20. века и још увек „воде рачуна једни о другима“. „Никада нисмо заборавили помоћ Русије. Слободно можемо рећи да смо браћа и ова књига је доказ нашег пријатељства. Такве књиге су потребне, оне показују како видимо једни друге. Мало је нација на свету које се могу похвалити таквим односима какве имају Срби и Руси“, нагласио је Весић.

Догађају је присуствовао и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко. „Хвала главном уреднику Олегу Бондаренку и ауторима портала Балканист на овој књизи. За нас дипломате је занимљиво да сазнамо шта наши новинари мисле о актуелним догађајима у иностранству. Ми на овај начин допуњавамо своја искуства. Ова књига је веома корисна у нашем дипломатском раду. Опсежна је, описује политичке догађаје и анализира их. Догађаји који су се одиграли у последње две године постали су веома важна прекретница у билатералним односима Русије и Србије. Надамо се да ово неће бити једина књига Балканиста. Има још много занимљивих тема о којима треба писати“, рекао је дипломата, скрећући пажњу на сложену, испреплетену историју двеју држава које су сачувале пријатељство и братство.

Олег Бондаренко, главни уредник портала „Балканист“, политиколог и директор Фонда прогресивне политике, верује да ће Београд и Србија у будућности отворити Русији многе могућности за које Руси треба да знају. „У Европи не постоји друга престоница у којој Русија може да одржи овакву промоцију уз учешће угледних гостију. Само се у Србији такмиче у томе ко је већи пријатељ Русије. Српска верзија наше књиге објављена је у дупло већем тиражу. Наш пројекат има скоро три године. Прво је то за мене био само хоби, али сада „Балканист“ има руску и српску верзију портала, канал на платформи Телеграм, Јутјуб канал, а планирамо и своју емисију на руској радио-станици. Дуго се бавим Балканом и циљ ми је да створим нешто што нас, Русе и Србе спаја. Ова књига је збирка најбољих чланака више од 15 аутора, можемо рећи да је ова збирка анатомија руско-српског пријатељства последњих година“, нагласио је Бондаренко.

Саветник председника Србије Драгутин Матановић захвалио се организаторима догађаја и гостима, скрећући пажњу на значај руско-српских односа. „Мултиполарни свет је неизбежан. У нашем свету треба да имате некога на кога се можете ослонити. Сједињене Државе, Европа и њихове слуге живе у свом свету, желећи да поврате хегемонију, али за то немају ни снаге ни могућности. У таквој ситуацији наши односи су невероватно важни. Наши лидери, Путин и Вучић, потпуно су променили имиџ држава. Руски лидер увек наглашава партнерски карактер билатералних односа. Српски председник на свим европским састанцима изјављује да се Србија, упркос европским интеграцијама, неће одрећи својих веза са Русијом и Кином. А медији су веома важни у овом процесу. У Русији људи и даље мисле да смо ми овде само комад разбијене Титове Југославије. Руски тајкуни одмарају и улажу у Хрватску, наследницу фашистичке Независне Државе Хрватске. Медији морају да више објашњавају сличне ствари, да говоре о нама, Србима, онима који су били на истој страни са Русима“, нагласио је саветник председника Србије изражавајући уверење да ће односи Русије и Србије само јачати.

Треба напоменути да је књига „Записи Балканиста“ припремљена и објављена у сарадњи са званичном издавачком кућом Србије „Службени гласник“.