Неопходно је зауставити изградњу „Турског тока“ и тражити од САД да разместе америчку војну технику на територији Бугарске, сматрају експерти невладине организације Атлантски савет Бугарске.

Атлантски савет Бугарске се обратио влади, парламенту и председнику ове републике са захтевом да предузму „хитне мере да се Бугарска коначно ослободи зависности од Руске Федерације, посебно у енергетској и одбрамбеној сфери, и да интензивно раде на томе да бугарске оружане снаге буду у стању да под хитно неутралишу и спрече субверзивне активности руских специјалних служби на територији Бугарске“.

Експерти „Савета“ сматрају да „злонамерна активност“ Руске Федерације према Бугарској и њеним савезницима и НАТО партнерима не само не престаје, већ узима маха.

„Претња од руске војне интервенције у црноморском региону расте из дана у дан, а ово је озбиљан тест за безбедност Бугарске, Европе и целог света“, кажу експерти.

Утицајна НВО предлаже чак 18 конкретних корака који ће помоћи да се Бугарска ослободи последица „лошег понашања Русије“. Међу њима су повлачење Бугарске из пројекта нуклеарне централе Белене и мораторијум на изградњу компресорских станица Нова Провадија и Расово на одговарајућим деоницама „Турског тока“.

Поред тога, организација позива да се изградња гасовода који повезује Бугарску са Грчком заврши до септембра ове године, како би се прекинуо монопол Лукојла на бугарском тржишту горива и да се забрани закључивање било каквих споразума са руским компанијама војно-индустријског комплекса о ремонту, експлоатацији и модернизацији совјетске војне технике.

Исти низ мера предлаже се против белоруског војно-индустријског комплекса, који је нераскидиво повезан са руским, упозоравају идеолошки борци против руске претње. А управо у Белорусији влада Бојка Борисова модернизује јуришни авион Су-25, а министар одбране Красимир Каракачанов својевремено је високо ценио сарадњу са Белорусима.

Још једна иницијатива Савета је забрана употребе бугарског ваздушног простора авионима који превозе руско оружје и војнике. Ова мера имају за циљ да спрече наоружавање Србије руским оружјем.

„Морамо одмах да започнемо преговоре са Сједињеним Државама о набавци додатних осам авиона Ф-16. Требало би организовати да НАТО авиони, углавном амерички, стално појачано патролирају ваздушни простор. Неопходно је ратификовати споразум потписан са Румунијом у марту, који омогућава борбеним летелицама НАТО-а у Румунији и Бугарској да прелазе државну границу обе земље како би заштитили свој ваздушни простор“, рекли су представници Савета.
Поред тога, невладина организација позива бугарске власти да траже од САД да разместе противваздушне ракетне системе Патриот на обали Црног мора као превентивну меру — „узимајући у обзир алармантну ситуацију у региону“.

Међутим, и то није довољно Атлантском савету Бугарске. Бугарска „треба да тражи од НАТО-а да процени могућност сталне дислокације мултинационалних копнених, ваздушних и поморских јединица алијансе на територији земље“.

Експерте плаше и руске дипломате који раде у Бугарској. Они саветују да се број бугарских дипломата у Москви смањи и изједначи са просечним бројем особља бугарских мисија у земљама ЕУ, а такође захтевају од Руске Федерације да смањи број својих дипломата у Софији.

„Неопходно је појачати контролу над активностима руских дипломатских радника и одмах протерати оне за које постоје основане претпоставке да се баве шпијунажом и саботажом на територији наше земље. Неопходно је појачати контролу над активностима Руског културног центра у Софији, Дома Москве и свим правним и физичким лицима која се баве трговином на територији Бугарске“, изјављују експерти „Савета“.

Атлантски савет такође сматра да би требало забранити емитовање руских ТВ канала на територији Бугарске. Поред тога, неопходно је забранити активности руских сајтова на бугарском језику који преносе лажне вести и дезинформације

Коначно, евроатлантски активисти верују да Бугарска мора одмах да разради националну стратегију за борбу против хибридних претњи.