Почињемо нову књигу из серије „Балкански путник”. Читаоци су већ упознати са два наша водича „балканске ароме”.
У првој књизи, „Моја прекрасна Србија”, поделили смо са читаоцима своје лично искуство живота на Балкану. Сама по себи – ово без лажне скромности – једна занимљива прича о историји, о традицији, навикама Срба, о путовањима, планинама, травама и рекама – ова књига је наједном постала позната пошто ју је председник Србије Вучић поклонио председнику Русије Путину. Биће да је, слажете ли се са нама, просто немогуће пронаћи боље „промотере” за једну књигу?
За „прекрасном” је уследила „Моја укусна Србија”. Летње путешествије по планинама и долинама Србије са заустављањима у старинским кафанама, где домаћини из генерације у генерацију чувају рецепте старих краљева, по фармама млека, по београдском Монмартру – чувеној Скадарлији, по пчеланицима и пијачним месарама, преточило се у књигу – путопис, где је пустоловина више него рецепата, а рецепата је, узгред, 50!
Нова књига се рађа из бриге данашњице. Читава планета суочена је с изненадним непријатељем – корона вирусом. Многи су, авај, страдали, одболовали, преседели у карантину. Пажња читавог човечанства, као никада до сада, усмерена је данас на сопствено здравље, на систем здравствене заштите.
Управо ће зато наш нови водич имати наслов „Моја здрава Србија”.
У њему ћемо својим читаоцима причати о, нажалост, мало познатим, не само код нас у Русији, него и у свету, српским санаторијумима, који се овде зову бање. Поделићемо са њима и своје утиске о зеленим зонама за рекреацију, о националним резерватима и парковима. Нећемо занемарити ни еколошки чисту производњу хране, на пример српске малине, коју овде производе у количини којом би се могла нахранити половина света.
И, разуме се, нећемо моћи да изоставимо тему кухиње. Да, да, немојте се чудити: управо у српским кафанама можете да добијете ручак направљен од здраве хране. Јер, здрава храна не значи да ћете јести само сирову шаргарепу или се данима хранити искључиво куваном говедином. Нипошто! „Здрава храна” на српском језику значи одгајена или отхрањена без хемикалија, на еколошки чистој земљи. Ја сам, на пример, тек у Србији, у области града Нова Варош, по први пут сазнала да постоји еколошки чиста хељда. Мештани је тамо и сеју, и гаје, и праве од ње палачинке.
А ви, узгред, обратите пажњу: међу Србима се практично не срећу људи с прекомерном тежином. И мушкарци, и жене, по правилу су витки, и без оклембешених стомака. Да, обичај бављења спортом, али и здраво окружење, нипошто не спадају у занемарљиве факторе.
Опет смо сви на окупу. Познати српски глумац и телевизијски водитељ Марко Долаш – куратор пројекта „Балкански путник”, организатор свих наших победа. Ана Зелинска – арт директор пројекта, професионални фотограф. Татјана Рибакова – новинар, експерт у области економије. О Јелени Зелинској не причамо, за њу и иначе знају сви.
Читаво лето ћемо путовати по Србији. Посећиваћемо бање, шетати по парковима и доручковати здрав сир и кајмак. На себи ћемо испробати програме за мршављење. Борити се с алергијом и стресом. Купати се у термалним изворима – у Србији их је више од 300. Пићемо само минералну воду и удисати свеж планински ваздух.
Све ћемо испробати на себи и причаћемо вам о свему.
На почетку јесени ћемо читаоцу омогућити увид у нашу књигу „Моја здрава Србија” – и сами бити бодри и здрави, као краставчићи из еколошки чисте баште.