Три године успешног и плодотворног рада пројекта „Балканист“, који говори о свим аспектима живота на Балкану, крунисане су објављивањем друге збирке. Књига „Белешке Балканистe 2019-2021“ има скоро 700 страница. Објавила ју је издавачка кућа и партнер портала „Вече“.

Идејни творац и руководилац пројекта „Балканист“, политиколог Олег Бондаренко, не крије своје задовољство. Публика портала расте, а самим тим и ауторитет ресурса који пре три године није ни постојао.
„Најтеже је било започети овај пројекат, јер на руском интернету нема аналога пројекту ‘Балканист’! Ово издање оријентисано на балкански регион пише на руском и српском језику о догађајима на том полуострву. У свету слични пројекти не постоје.

Успех ‘Балканисте’ је доказ да су за Русију слични пројекти веома важни, јер у условима санкција и нестабилне политичке ситуације у свету, Србија остаје једна од најпривлачнијих земаља за руски бизнис, који можда нигде у свету није представљен тако озбиљно као у Србији, с обзиром на то да се не ради о великој држави. Овај и многи други фактори утицали су на то да већ објављујемо другу збирку чланака, и нова књига ‘Белешке Балканисте 2019-2021’ дан након изласка из штампарије већ има довољан број наруџбина да ћемо морати да штампамо и додатни тираж“, рекао је руководилац пројекта.

Међу ауторима који су учествовали у настанку књиге су и представници различитих професија. То су историчари Никита Бондарев, Ирина Антанасијевић, Јарослав Вишњаков, Дмитриј Митјурин, Петар Искендеров, Јевгениј Колосков, политиколог Михаил Плисјук, новинари Катарина Лане, Вјачеслав Чарски, Алексеј Топоров, Оксана Сазонова, Јулија Иванова, Артјом Бузила, Дарја Андрејева, Ксенија Голуб, Марија Григорјан, Кирил Боршчев, Олег Измајлов, страни експерти Игор Дамјановић, Дарко Тодоровски, Владимир Кршљанин, писци Јелена Зелинска и Платон Беседин.

Олег Бондаренко је у књизи представио и своје чланке, есеје и приче. Промоција нове књиге ће бити одржана средином марта у неколико сала у Београду, а међу њима је и Руски дом, који је изразио жељу да буде партнер пројекта „Балканист“.