Изненадна смрт Мирослава Лазанског, амбасадора Србије у Русији, као и познатог ратног извештача и публицисте, шокирала је његовог дугогодишњег пријатеља и колегу Јевгенија Баранова, сада директора Руског дома у Београду, а раније дописника руског Првог канала.

„Упознали смо се као колеге 2008. године, непосредно пре проглашења такозване независности Косова. У том периоду често сам посећивао Србију, а тада није било бољег коментатора и стручњака за догађаје који се дешавају. Био је невероватно харизматична особа, камера га је јако волела“, присећа се Јевгениј Баранов како је интервјуисао Мирослава Лазанског.

Захваљујући овој сарадњи главни руски ТВ канал је сазнао о непомирљивом ставу Србије поводом западних двоструких аршина. Речи Мирослава Лазанског су продирале у срж проблема и то је било мишљење читавог српског народа.

„Мирослав је био бескрајно принципијелан и доследан у свему што се тиче процене и анализе активности НАТО-а у региону. То га је заиста чудило. Као стручњак у војној сфери, који се цео живот бавио војно-стратешким питањима, био је један од најбољих експерата и говорника, детаљно коментаришући покушаје интеграције или приближавања Србије НАТО-у, који је бомбардовао ову земљу пре 22 године. Хвала Мирославу на врло јасном ставу по овом питању“, каже Баранов.

Професионални однос колега временом је прерастао у снажно пријатељство. „Лазански је имао одличан смисао за хумор и знао је да се насмеје и над собом. Мирослав је био одличан пријатељ и на послу и ван посла. Широко образована особа која је знала и разумела нијансе које су за мене, као страног дописника, понекад биле несхватљиве. Често сам му се обраћао ради незваничних коментара на ову или ону тему, како би ми помогао да схватим шта се дешава. Његово именовање за амбасадора Србије у Москви и његов долазак у руску престоницу били су радост за мене. Наше судбине су сличне: обојица смо новинари који су прешли у дипломатију. Истина, Мирослав Лазански је успео и као посланик у српском парламенту. Ја сам избегао ову политичку судбину“, каже директор Руског дома у Београду.

Заменик председника Државне Думе Петар Толстој, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, амбасадор Србије у РФ Мирослав Лазански, руководилац пројекта «Балканист» Олег Бондаренко и редитељ Иља Емануељ на промоцији филма «Звезда и смрт грофа Вронског» у јануару 2020. у Москви

„Вест о смрти Мирослава Лазанског била је тежак ударац. Чинило се да је прошла година одузела мени важне и драге људе у Србији. Тако је Мирослав Лазански отишао на дуг службени пут… Вечнаја памјат и царство небеско“, закључује Јевгениј Баранов.

Амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански изненада је преминуо 4. августа у Београду у 71. години. Узрок смрти је срчани удар. Према писању српских медија, дипломата је у време смрти био код куће и умро у сну.