На данашњи дан, 20. октобра, пре 76 година Београд је ослобођен од немачко-фашистичких окупатора. Годишњицу ослобођења честитао је грађанима главног града Србије и заменик градоначелника Горан Весић.

„СЛАВИМО СЛОБОДУ И ЧВРСТО СРПСКО-РУСКО ПРИЈАТЕЉСТВО! Свим грађанима честитам Дан слободе, односно 76. годишњицу откада је заједничком акцијом јединица Трећег украјинског фронта Црвене армије и Прве армијске групе НОВЈ, предвођене маршалом Толбухином и генералом Дапчевићем, наш град ослобођен после 1.287 дана нацистичке окупације.

За то време Београд је постао град херој. Најпре је зверски разорен у нацистичком бомбардовању 6. априла 1941. године, потом је стотине хиљада људи прошло кроз концентрационе логоре Бањица и Старо сајмиште, а многи од њих су изгубили и животе на стрелишту у Јајинцима, али Београд се није дао и борио се за своју слободу. 

Београд се данас развија захваљујући томе што су сви ови људи дали своје животе за слободу града. Овај дан није само прилика да славимо нашу слободу, већ и да подсетимо на чврсто српско-руско пријатељство, на то да смо увек били на истој страни, и не само то, већ на правој страни човечанства иако смо то плаћали великим људским жртвама“, написао је Горан Весић на инстаграму. 

У операцији ослобођења Београда погинуло је 943 припадника Црвене армије и 2.953 припадника НОВЈ, а уз њих и многи Београђани. Једна улица Београда је названа у част маршала Толбухина.