Глумац Милош Биковић тренутно учествује у снимању филма „Кошаре“ који је посвећен подвигу српских војника који су три месеца 1999. године у неравној борби бранили границу на Кошарама од такозване Ослободилачке војске Косова, НАТО-а и албанске војске. Свој хонорар глумац намерава да проследи породицама погинулих војника у тој бици.

„Постоје нека добра дела која се чине у тајности. То је зато да се не би човек гордио и како не би истицао да је он добар, али постоје и нека добра дела која се чине јавно када се тиме упућује нека порука. Ја не кријем ово дело зато што желим да људи који су се пре две деценије борили за нашу земљу и који су дали своје животе и здравље, који су учинили велику жртву за наш дом, да они знају да се њихов подвиг памти и поштује и да смо им на томе захвални. Могу само да замислим кроз шта су они прошли. Могу да кажем, без жеље и права да се поредим на било који начин са јунацима, да се данас наставља њихова борба али данас, она је друге врсте, борбена линија је на телевизијама, у новинама, на платформама, у књигама, на екранима, то је културолошки, информациони рат, где последица пораза није губитак живота већ губитак душе и смисла, где је један од многих непријатеља заборав. Екипа филма и серије, радом на овом пројекту ‘Кошаре’ бори се против њега, да тај величанствени подвиг наших јунака добије својеврсни споменик“, изјавио је Милош Биковић. 

Филм и серија „Кошаре“ се снимају у Србији и Црној Гори, а премијерно ће бити приказани у фебруару 2021.

Битка на Кошарама је једна од епизода рата на Космету између Војске СР Југославије и такозване Ослободилачке војске Косова на чијој су страни били НАТО и војска Албаније. Борба је трајала од 9. априла до 10. јуна 1999. током бомбардовања Југославије. То је један од најкрвавијих окршаја у историји рата на Космету. У југословенској историји је познат као Пакао Кошара, а хероје који су бранили српску границу зову српски Спартанци. 

На Кошарама је погинуло 108 српских војника, међу њима и два руска добровољца, али граница је одбрањена. 

Фото: instagram @bikovic