Током протеклих 20 година Сједињене Америчке Државе су користиле сваку прилику да утичу на решење косовског питања у интересу Приштине и на штету Београда, и Вашингтон је сада остао без муниције. Ово мишљење је изнео за портал „Балканист“ политиколог и бивши службеник Стејт дапертмента Џејмс Џатрас.

„Мислим да ће Бајденова администрација наставити да се држи своје политике, терајући Србију да призна Косово. И наравно, они заиста желе да интегришу Србију у западне структуре као што су НАТО и ЕУ. Међутим, овде не видим никакав напредак“, рекао је Џатрас.

Оцењујући шансе САД да изврше притисак на своје НАТО партнере — Словачку, Грчку, Румунију и Шпанију — да признају Косово, експерт је изразио сумњу да ће таква стратегија бити успешна.

„Од 2008. овим земљама понављају: ‘Морате ово да урадите у знак солидарности са ЕУ’, али ове државе су то одбиле. Тешко да неки аргументи могу помоћи да се ове државе натерају да признају Косово. Мислим да је то завршена прича“, каже бивши амерички дипломата.
Осим тога, он је одбацио претпоставку српског аналитичара Александра Павића да би САД могле да искористе Албанију као још једну чланицу НАТО-а за јачање позиције самопроглашене републике Косово.

„Албанија није ништа без подршке САД“, рекао је Џатрас