Познати руски политиколог и оснивач пројекта „Балканист“ Олег Бондаренко, који се тренутно налази на Фрушкој гори, изјавио је да је одлучио да се кандидује за посланика Државне думе. Значи ли то да ће Срби добити „свог“ посланика“ у руском парламенту?

„Здраво свима! Крајем прошле године партија Праведна Русија предложила ми је да испробам своје снаге и покушам да се кандидујем за посланика Државне Думе као представник Подмосковља. Размишљао сам дуго и на крају прихватио предлог ‘есера’ (СР – Справедливая Россия)“, каже Олег Бондаренко у видео поруци са Фрушке горе.

„Пре свега зашто што сам увек био социјалиста. Друго, Подмосковље је мој регион. Од тренутка пандемије моја породица живи у Подмосковљу. И моје детињство је тамо прошло. Подмосковље је фактички Швајцарска“, каже Бондаренко, замишљајући тако овај регион око Москве уколико се очисти и подигне ниво и квалитет живота становништва.

Он је истакао да има озбиљне противкандидате, поред осталог из владајуће партије „Јединствена Русија“, али додао „младост осваја градове, тако ћемо и ми победити“.

Олег Бондаренко (рођен 1983. године у Москви) дипломирао је новинарство, магистрирао политичке науке и позоришни менаџмент. 2006. године је помагао Дмитрију Рогозину у отварању у Кијеву Руско-украјинског информативног центра и био његов извршни директор до 2014. године. У Београду 2008. године на иницијативу Српске напредне странке организовао је први Руско-српски пословни форум. Радио је као заменик генералног директора Института за изучавање питања међународне интеграције, саветник заменика председника Државне думе и специјалног представника председника РФ за питања веза са сународницима Александра Бабакова.

Олег Бондаренко је од 2016. године директор Фонда за прогресивну политику, а од 2018. ради на сопственом пројекту „Балканист“.