Руски политиколог Олег Бондаренко у интервјуу за Косово онлајн наводи да је по његовом мишљењу „сваки дијалог са Куртијем узалудан и да нема никаквог смисла јер је актуелни косовски премијер фанатик који није спреман за компромис“.

Како истиче, управо због тога не верује да ће било какав договор произаћи из актуелног дијалога Београда и Приштине док је Курти на месту премијера.

“Верујем да притисак на Србију јачати у наредном периоду, без обзира на то што косовско питање није при врху приоритета како за ЕУ, тако и за САД. С друге стране, да би се дошло до решења косовског питања потребан је компромис, али Курти једноставно није спреман на компромис.

Да ли би Русија требало да се активније укључи у дијалог?

То пре свега зависи од иницијативе МСП Русије, односно Сергеја Лаврова. Русија има велико искуство када је у питању миран суживот са грађанима различитих религија, пре свега више од 200 година мирног суживота са грађанима исламске вероисповести. Сигуран сам да би наше искуство било корисно и за Балкан, али то зависи као што сам рекао од иницијатве МСП Русије, као и тога да ли би то прихватили Београд и Приштина.

Шта је потребно да се уради како би Приштина прихватила активно учешће Русије у дијалогу?

Могуће је, али треба годинама радити на томе. Ту пре свега мислим на инвестиције, као што је то Ердоган радио на Косову или у Сарајеву када погледате све оне инвестиције које су радиле Саудијска Арабија и Катар. Шта ако би рецимо Кадиров (председник Чеченије) имао добар однос са неким косовским политичарем, зашто га онда и остали косовски политичари не би прихватили, односно када би Чеченија или Татарстан инвестирали на Косову. Мислим да је то могуће урадити са политичарима који буду дошли на власт у Приштини после Куртија.

Да ли ће се улазак Албаније у СБ УН негативно одразити на Србију, као што неки политичари тврде?

Не верујем да ће бити неких проблема. Видећемо, пуно држава улази у Савет безбедности на годину, две, али то је само неки формални статус, није то баш статус као што имају сталне чланице, због тога не мислим да ће бити озбиљнијих проблема за Србију.

Фотографија: Фејсбук страница oleg.bondarenko.77