Дан послије подигнутих тензија на православни празник Светог Василија Острошког у Црној Гори десили су се и грађански сукоби у Никшићу и Пљевљима. Ситуација се отргла контроли након што је објављено да је надлежни суд одбио жалбу адвоката, који су тражили укидање притвора за владику Јоаникија и 7 свештеника. 

Озбиљни недери забиљежени су Никшићу и Пљевљима, гдје је више десетина грађана ухапшено  и повријеђено. Међу ухапшенима, како јављају локални медији, има и малољетних лица. Свештеник из Никшића Милош Цицмил на свом Фејсбук профилу написао је да је његов 16-огодишњи брат брутално претучен од стране полиције и због задобијених повреда у предјелу главе примљен у болницу. Снимке, на којима полиција туче и брутално пребија грађане, појавили су се на више медија.

Милош Цицмил / Фејсбук

Поред Пљеваља и Никшића инцидената је било у току дана и у Андријевици, гдје полиција уз примјену силе и сузавца разбила блокаду саобраћајнице, коју су организовали грађани, незадовољни полицијским задржавањем владике Јоаникија и 7 никшићких свештеника. За разлику од Пљеваља, Никшића и Андријевице, спонтане протесне шетње одржане у Будви и Беранама протекле су без инцидената, а у главном граду Подгорици ухапшено је више грађана. 

Имајући у виду како фунционише црногорско правосуће, један од низа примјера монтирани процес за државни удар, за мене лично не би било изненађење да се владики Јоаникију и свештеницима одреди притвор на 30 дана и од свега покуша фабриковати нека нова судска фарса. Одлука о притвору и продужетку притвора владики и свештеницима изазвала би народну реакцију, али она у датим условима не би била масовна као литије са почетка године.  Ту вјероватно лежи и калкулација режима да ће синоћ виђеном полицијском бруталношћу те протесте лако сломити и из свега политички профитирати. Поред владике и 7 свештеника кривични поступак због позивања на отпор покренут је јуче и против тројице народних посланика Андрије Мандића, Милана Кнежевића и Предрага Булатовића. Због посланичког имунитета они за сада још нису привођени.  

Адвокат Бојић: Задржавање владике неосновано

Правне мањкавости у случају задржавања Јоаникија за Балканист је коментарисао угледни подгорички адвокат Владан Бојић, који сматра да би „државни тужилац неког задржао (вид тужилашког лишења слободе које траје 72 часа), нужно мора испунити егзактне законске услове, безизузетно утврдио постојање опасности од понављања дјела као основ задржавања, што подлијеже посебном степену утврђивања“. Адвокат Бојић сматра да је тужилац морао узети у обзир да „нико од осумњичених претходно није кажњаван и да у таквом случају претпоставка невиности која мора бити поштована у далеко већој мјери, да у случају раније кривично неосуђиваног лица, мора постојати висок степен сумње да је извршено дјело, јер како се може доказати опасност понављања кад извршење датог још није ни доказано.“ Стога, по мишљењу подгоричког адвоката „није постојао никакав и ниједан правни, етички и логички основ задржавања владике Јоаникија и свештеника на 72 часа“ и поступање Основног државног тужиоца у конкретном случају види као „одмазду за литије“ са почетка године. 

Сумње да притворени владика и свештеници имају одговорности у дјелу које им се ставља на терет адвокат Бојић види у чињеници да: „Митрополит, Епископски савјет, ни епископ Јоаникије, ни свештеници нису позвали вјернике на окупљање 12.5.2020. и то што су органи кривичног откривања и гоњења у ноћи 12 до 13. маја лишили слободе правно је јуродиво, још јасније, сумануто.“ Спонтано окупљање вјерника у Никшићу за адвоката Бојића је „ноторан обичај и факт“, а да је „власт збиља хтјела отклонити опасности од евентуалног ширења епидемија, силом би власти растјерала вјернике.“ То се није догодило и како наводи адвокат: „Сачекало се да се вјерници удаље, а онда се полиција сјурила на свештенство“.

Као још један разлог зашто је задржавање владике Јоаникија и свештеника неосновано Владан Бојић наводи: „Комплетан наратив, и понашање, и смјерност, и учтивост, брижност епископа, свештеника, јерарха била је сведена на очување општег мира и спречавање страховите имплозије друштва. Неухапшено свештенство је цијелу ноћ пред Управом полиције изговарало молитве, свуда вапило за разумом, за братољубљем,“ што је по његовом мишљењу „донекле изненадило власт, која није навикла да њена бруталност, хапшења, пребијања нађу одговор у хришћанским православним молитвама.“  

Јавности се синоћ обратио и ректор Цетињске богословије, отац Гојко Перовић, који је испред Митрополије црногорско-приморске задужен за односе са јавношћу. Осудио је полицијску и тужилачку репресију истакавши да је „превршила сваку мјеру“. Он се посебно осврнуо да су током полицијске акције повријеђена и дјеца, власти позвао „да се уразуме“ и најавио да ће на „конференцији за штампу изнијети све детаље о неправди и противзаконитом чињењу против владике Јоаникија и никшићког свештенства.“

Фото: RAS Srbija