Након објављене вијести да се у Вили Горица, резиденцији црногорске владе у главном граду Подгорици јуче догодила експлозија, основно државно тужилаштво донијело је одлуку о полицијском задржавању уредника портала „ИН4С“ — Гојка Раичевића и „Борба“ — Дражена Живковића. Формални повод је наводно изазивање панике међу грађанством.

Црногорска полиција истог дана демантовала је да се у Вили Горица догодила експлозија и навела да је у конкретном случају била ријеч о хаварији у трафостаници унутар објекта. У полицијском саопштењу није негирано да је за санацију хаварије била потребна интервенција и ватрогасних служби. С обзиром на то да ни „ИН4С“, ни „Борба“ нису спекулисали природом експлозије и нису навели да се ради о, рецимо, терористичком нападу, заиста није јасно како је ова информација могла да утиче на изазивање панике. 

НАТО аналитичари из Србије цртали мету порталу „ИН4С“

Након ноћи проведене у затвору Раичевић и Живковић пуштени су да се даље бране са слободе. „Информација да се у Вили Горица догодила експлозија, провјерена из два кредибилна извора, уз коју је објављено и појашњење из Управе полиције Црне Горе, представља само повод за наше јучерашње хапшење и задржавање у притвору“, рекао је Гојко Раичевић након изласка из притвора у ексклузивној изјави за портал „Балканист“.

Гојко Раичевић

Као инспираторе свог хапшења и малтретирања у полицији Раичевић види „амбасаду САД у Подгорици и ‘супер’ НАТО антихибридни тим, који, како су нас недавно информисали из Министарства одбране Црне Горе, влада разноразним форензичким методама и има за циљ да утиче на следеће парламентарне изборе“, додајући да су у „цртању мета порталу ИН4С поред дежурних слуга режима у Подгорици учествовали и НАТО аналитичари из Србије, попут Дарка Трифуновића.“

Раичевић је у изјави за „Балканист“ такође подсјетио да је портал „ИН4С“ прије три дана Влади Црне Горе поставио питања везана за „њене разговоре са митрополитом Амфилохијем уочи усвајања Закона о слободи вјероисповијести, као и питања везана за привођење и задржавање у притвору Анђеле Ђикановић, уреднице портала „ФОС медиа“. Уочи Божића ФОС медиа је објавио информацију да су власти тзв. Косова Црној Гори ставили на располагање 250 припадника специјалне полицијске јединице РОСУ.

Информација о РОСУ из западне амбасаде? 

Анђела Ђикановић ухапшена је 5. јануара и следећег дана такође пуштена на слободу. У спорном тексту на потралу „ФОС медиа“, који је у међувремену напустила, навела је да је информација о доласку РОСУ добијена из дипломатског извора. Јавности се није обраћала након пуштања на слободу, а саопштено је да је приликом саслушања остала при тврдњи да је извор информације представник дипломатског кора акредитован у Црној Гори. 

Анђела Ђикановић

Портал „ФОС медиа“, у коме је Ђикановићева до спорног текста била главни уредник, препознат је у јавности по прозападној уређивачкој политици и наклоњености режиму Мила Ђукановића. Стога, готово да не постоји сумња да је информација о доласку РОСУ у Црну Гору дошла из неке западне амбасаде.

Догађаји од 24. октобра 2015. године, када је забиљежена чудовишна полицијска бруталност приликом разбијања демонстрација опозиционог Демократског фронта, подгријали су сумње да су се у званичним униформама нашле обучене и параполицијске снаге. 

Митинг Демократског фронта

Индикативно је да се велики број припадника тада ангажоване полиције налазио под маскама. Идентитет и индивидуална одговорност маскираних полицајаца, који су тог 24. октробра пребили горе поменутог уредника портала „ИН4С“ Гојка Раичевића и боксерског менаџера Мија Мартиновића, до данас није утврђен, упркос томе што су оба инцидента прецизно снимљена видео камером. Да ли је међу полицијом која је пребијала и сузавцем немилице тровала грађане Подгорице прије четири године било и преобучених припадника РОСУ вјероватно нећемо сазнати до пада режима Мила Ђукановића.

Божовић: Хапшење наложено из америчке амбасаде.

Данашње привођење Раичевића и Живковића за „Балканист“ је коментарисао и познати црногорски интелектуалац, проф. др Владимир Божовић, предсједник Извршног одбора „Матице Српске у Црној Гори“. 

Владимир Божовић

„Јучерашње хапшење уредника два утицајна опозициона медија услиједило је након недавне оцјене отправнице послова амбасаде САД у Црној Гори Џуди Коу да су ‘ИН4С’ и ‘Борба’ веома повезани са политиком званичног Кремља и да раде по директивама из Русије. Дакле, ово што се десило јуче је пука посљедица ‘домаћег задатка’ који је црногорским властима задала госпођа Коу“, оценио је професор Божовић. 

Поступање црногогорских државних органа у случају новинара Раичевића и Живковића Владимир Божовић је окарактерисао такође као траљаво и бесмислено, истакавши да „сила која се у Црној Гори супроставља логици и праву је таква да не постоји ограничење у апсурду са којим се суочавамо.“

Свега три дана прије привођења Живковића и Раичевића, Милан Јовановић из Дигиталног форензичког центра Атлантског савјета Црне Горе, локалне организације директно финансиране из НАТО пакта, изјавио је: „Портали ‘ИН4С’ и ‘Борба’ пласирају лажне вијести, али тужилаштво не реагује.“ 

Фото: задржавање уредника портала „ИН4С“ Гојка Раичевића