Црна Гора је од свих чланица НАТО-а највише проруски оријентисана земља, показало је недавно истраживање Института Глобсек из Братиславе спроведено у девет држава Источне и Југоисточне Европе и Западног Балкана.

Резултати се темеље на истраживању јавног мњења у Србији, Црној Гори, Северној Македонији, Бугарској, Румунији, Мађарској, Словачкој, Чешкој и Пољској.

Све земље региона, изузев Румуније и Пољске, верују да је руска војна моћ знатно супериорнија од НАТО-а. У Србији је у то уверено 62% грађана, у Северној Македонији — 58%, а у Црној Гори 56% испитаника.
Већина испитаника у Србији и Црног гори верује да је провокатор НАТО, а не Русија.

71% Срба и 60% Црногораца верује да се Русија само брани против НАТО-а. Срби и Црногорци такође мисле да НАТО нема разлога да оптужује Русију за агресивно понашање.

Срби и Црногорци такође мисле да је главну улогу у победи над нацизмом у Другог светском рату одиграла Русија.

Наравно, можемо лако претпоставити да се Пољаци придржавају супротне тачке гледишта.

Према истраживању, Србија, Бугарска, Словачка и Црна Гора су у групи подршке „медведа“ са којим се Русија упоређује у извештају. Македонци, Мађари и Чеси у мањој мери деле симпатије прве групе, док су Пољска и Румунија најскептичније земље према Русији.

Међу свим земљама у региону, испоставило се да је Црна Гора држава са највећим процентом становништва оријентисаног на Исток. По овом показатељу, Црна Гора је претекла чак и Србију.

У извештају се наводи да већина грађана Црне Горе Русију сматра братском земљом, „зато становници Црне Горе деле реторику у којој је Русија представљена као жртва западних махинација“.

А у суседној Србији већина испитаника сматра Русију правим стратешким партнером — 59% испитаних Срба сложило се са овом изјавом. Следе Словачка, Бугарска и Црна Гора.

Занимљиво је да се у Србији овог мишљења придржавају углавном млади од 18 до 24 године. Словачки аналитичари приписали су ову чињеницу „изложености младих антизападној пропаганди“.

У Европи се Пољска највише плаши Русије (ниво страха достиже 68%). У Србији 91% грађана који су учествовали у анкети не верује да је Русија опасна по њихову земљу.

Подаци извештаја такође указују на то да се већина земаља региона, упркос разлици у спољнополитичким погледима, залаже за успостављање веза са Руском Федерацијом.

Иначе, 89% Срба, 84% Бугара, 78% Словака, 72% Црногораца и 65% Македонаца Русију сматра „словенским братом“.

Србија је у извештају Глобсека највише проруски оријентисану земљу у региону, док је Црна Гора „највише проруски оријентисана НАТО држава“.