Увече 13. јануара, уочи Српске нове године, у Дрвенграду редитељ Емир Кустурица отворио је 13. фестивал „Кустендорф“. 

Почасни гост је овог пута Пуриша Ђорђевић, легенда југословенске кинематографије. Редитељ и сценариста који сада има 95 година се са задовољством шалио на тему своје дуговечности. 

„Ја сам из сељачке породице, тајна моје дуговечности је у томе што никада нисам јео воће“, рекао је Пуриша Ђорђевић. 

Емир Кустурица је подсетио да је главни задатак редитеља да прати људске судбине. „И ти си, Пуриша, нама пример у томе!“ У част главног госта приказана је кратак филм начињен од пуно сцена Ђорђевићевих остварења. 

Међу гостима фестивала је и аутор скоро двадесет филмова, италијански редитељ Паоло Вирци, француски директор фотографије Мишел Аматје који је радио на Кустуричином „Живот је чудо“ и руски шахиста из Француске Владислав Ткачев. 

Сам Емир је испричао публици шалу из свог живота о томе како му је лекар посаветовао да једе шницле уместо поврћа, да би имао више времена за размишљање. 

„Мамути су изумрли јер су непрестано јели траву. Савремени филм се претвара у мамута, ауторски филм нестаје, заменили су га фестивалски филмови“, констатовао је редитељ. 

На сцени се у мраку појавила огроман црна мачка са блиставим зеленим очима. Заједно са познатим гостима Емир Кустурица је симболично префарбао црну мачку у белог мачора да 13. по реду фестивал не би био баксузан. 

„Овакво изненађење нисам очекивао“, рекао је, обично миран и сталожен а сада препун емоција, министар културе Србије Владан Вукосављевић. Управо је њему припала част да отвори 13. Кустендорф. 

„Не знам да ли ће филм спасити наш свет, али верујем у то“, рекао је министар. 

Жири 13. фестивала је оценио 722 филма, а за конкурсни програм изабрано је 21 остварење. Међу њима су и два руска филма: „Живот после смрти“ Павла Рузјака и „Кланица“ Владислава Бахановича. Остали филмови долазе из Белорусије, Србије, Хрватске, Украјине, Шпаније, Швајцарске, Пољске, Румуније, Кине, Мађарске, Ирана и Израела. Кустендорф ће трајати до 18. јануара.