Преговори између Београда и Приштине који се не померају с мртве тачке, очигледно, не одговарају само Србима, већ и косовским Албанцима. Али уместо да престану да саботирају дијалог, Албанци ескалирају сукоб. „Власти“ српске покрајине су се одлучиле на нову провокацију и, очигледно, траже црвену линију.

Дакле, од 20. септембра „граничари“ самопроглашене републике терају возаче из Србије да на административним прелазима скину регистарске таблице и ставе привремене приштинске бројеве. Примену нових правила контролишу јединице косовских специјалних снага РОСУ, које су својим присуством загрејале атмосферу до крајњих граница (медији преносе да су присутни и снајперисти).

Косовски Срби су у знак протеста блокирали прелаз Јариње, а српске власти су послале конвој оклопних возила, која би, ако ништа друго, бранила своје сународнике. Председник Србије Александар Вучић је на Савету за националну безбедност изјавио да инсистира на хитном повлачењу албанских снага безбедности са административне линије. Он је такође позвао европске посреднике да директно одговоре на питање да ли Бриселски споразум остаје на снази.

Одредби документа који су Београд и Приштина потписали уз посредовање ЕУ 2013. године заправо придржавала се само Србија и доказала да се придржава међународног права и да је поуздани партнер, сматра политички аналитичар и руководилац Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански.

„Управо су због тога многе земље повукле своју одлуку да признају независно Косово. Видели су да је Србија партнер који поштује законе и који је заинтересован за проналажење [компромисног] решења. Зато морамо наставити да се придржавамо Бриселског споразума, јер он гарантује и одређену безбедност Србима у северном делу Косова“, рекао је експерт. „И морамо скренути пажњу међународне заједнице на чињеницу да се Приштина не придржава споразума, како би та заједница извршила притисак на Албанце.“

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да су Бриселски споразуми донели земљи практичне користи — нарочито су помогли у привлачењу инвестиција из Европе. Али сада, када је Србија ојачала, време је да изађе из тог споразума.

„Бриселски споразум је био покушај нормализације односа између српске и албанске заједнице, односно Београда и Приштине, без доношења одлуке о статусу Косова. Све је замишљено тако да свако настави да живи у својој реалности, али би се дефинисали модели билатералне обострано корисне сарадње. Међутим, Бриселски споразум се показао као превара. Замишљен је тако да Београд једнострано учини уступке, рачунајући на реципроцитет, а то се показало као губитак за нас”, каже политиколог. „Такав корак (закључивање бриселских споразума) је вероватно својевремено допринео већем приливу западних инвестиција у Србију, али нам није донео дивиденде по питању Косова. Стога, данас, када је Србија економски ојачала, власти имају право да пониште бриселске споразуме, као и да обнове све институције и структуре власти које је Србија имала на Косову пре њиховог закључења“, каже Анђелковић.
С друге стране, чињеница да Приштина доследно игнорише одредбе овог документа — а посредник у преговорима о Косову на то затвара очи — даје Србима све разлоге да обнове кампању за повлачење признања независности самопроглашена република.

„Располажемо довољним бројем економских мера које се могу применити против косовских Албанаца, почев од забране за возила са косовским регистарским таблицама кроз Србију и завршавајући међународном акцијом: заједно са нашим пријатељима на светској сцени наставити процес повлачења признања независности Косова. Надам се да би то показало креаторима псеудодржаве Косово да Београд неће седети скрштених руку, већ да ће бранити своје интересе. Тада ће морати да изврше притисак на Приштину да поступи у складу са међународним уговорима и да изради конкретан споразум који одговара обема странама“, каже Стевица Деђански.

Експерти су уверени да сада Београд треба да повуче потез, а Александар Вучић има право да оствари све оно о чему је упозоравао Приштину. Политички аналитичари, иначе, не верују у наставак сукоба: сукоб је одавно прешао на други ниво и нема потребе очекивати крвопролиће.

„У овом тренутку на Косову и Метохији не може доћи до већих сукоба. Осим изолованих случајних инцидената, јер Срби који тамо живе су довољно разумни, они имају подршку Србије и слушају позиве Александра Вучића да се уздрже од могућих сукоба. Истовремено, Београд неће дозволити да дешавања прођу незапажено; неће дозволити нови погром, сличан оном који су Срби доживели 2004. године. Пре свега зато што Србија више није вазална држава. Тако је било када су на власти били страни агенти западних снага, који су мирно гледали како убијају Србе и пале њихове куће, а такође су 2008. мирно гледали како се Косово и Метохија одвајају од Србије”, рекао је Стевица Деђански.

Упркос чињеници да је Србија у последње време постала много јача и у економском и у војном погледу, званични Београд инсистира на решавању проблема искључиво на миран начин. И ту ће дипломатски фактор одиграти кључну улогу, сигуран је експерт.
„Можемо натерати међународну заједницу да изврши притисак на Приштину. У ствари ми немамо о чему да разговарамо са Приштином. Па и у Приштини вероватно мисле да немају потребу да разговарају са Београдом. Албанци би највише волели да ‘њихови’ кандидати дођу на власт у Србији на следећим изборима, па да се с њима договарају о ономе што су започели 2008. Али грађани Србије то неће дозволити”, закључио је шеф Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански.