Северна Македонија је на корак од испуњења своје давне жеље – чланства у НАТО. О томе тако маштају да је Скопље спремно да увећа расходе на одбрану до 2% БДП, како од ње захтева алијанса. 

Дугачак пут Северне Македоније у НАТО

Одмах после отцепљења од Југославије македонски парламент је усвојио декларацију да су улазак у ЕУ и НАТО стратешки циљеви земље. Данас су ти циљеви практично постигнути, остало је само да се сачека да протокол о уласку у војни блок ратификује још само парламент Шпаније (чим формира нову владу). Македонска страна је све своје услове испунила, укључујући и промену назива државе.  

Занимљиво је да је Македонија на корак од учлањења у НАТО била још 2008. године, али тада је на самиту у Букурешту право вета искористила Грчка, због чега је Скопље пристало да промени назив земље у Република Македонија (Скопље). Грцима је и то било мало. 

Референдум 2018. са питањем треба ли држава да се зове Северна Македонија није успео, јер на њему је учествовало нешто више од 30% држављана с правом гласа (Албанци су, наравно, дисциплиновано дошли у великом броју). И од тих гласова 90% било је за промену назива, па је с тога и парламент касније тако гласао. 

Али, захваљујући споразуму о стратешком партнерству са Сједињеним Америчким Државама македонска армија је учествовала у мирновним операцијама НАТО и САД широм света – у Авганистану, Босни и Херцеговини, Либану и Ираку. 

Profimedia

Тренутно стање армије Северне Македоније

Према званичној статистици, Северна Македонија данас има 8 хиљада војника и војних лица (подаци говоре да је крајем 2018. било 7 200 војника и војних лица). Професионална војска у држави постоји од 2006, али таквих је све мање због мале плате и лоших услова рада. Поред тога влада и нови председник земље Стево Пендаровски су почели да укидају јединице специјалне намене. 

„Јединица неће бити укинута, већ претворена у батаљон којим ће управљати оперативни штаб, а не генералштаб, као раније“, изајвили су у кабинету Пендаровског. Али то је само званична изјава. Укидају се јединице „Вуци“ и „Ренџери“, у чијим редовима дуго није било Албанаца, а чим су се они појавили, Македонци су почели да их напуштају. 

Након потписивања Преспанског споразума са Грчком Македонија је морала да промени и државне симболе, па зато војници и официри и данас немају државну симболику на униформама. 

puls24.mk

Што се тиче наоружања, његов велики део чини старо совјетско и југословенско оружје. Северна Македонија располаже хеликоптерима Ми-24, Ми-8 и Ми-17, Bell UH-1, тенковима Т-72, борбеним возилима БМП-2, М-113, Leonidas и МБ-ЛТ, оклопним возилима БТР-70 и БТР-80, ТМ-170 Hermelin, артиљеријским оруђем БМ-21 и М-63, хаубицама Д-30 и М101А1, системима противваздушне одбране „Стрела“ 10М, „Игла-1“ и „Стрела“ 2М. Оружје копненен војске је већиномјугословнеско, немачко и америчко. Системи за везу и беспилотне летелице су већином турски и израелски. 

Око 30% наведеног оружја је у исправном стању. 

Модернизација и будућност македонске армије

На територији Македоније ни за време Југославије ни после није изграђена важна војна инфраструктура коју би могао да користи НАТО блок. Али не постоје ни стратешки разлози због којих би НАТО желео да је ствара. 

Власти земље планирају да предложе алијанси војни полигон Криволак (где су већ заједничке маневре изводили Северна Македонија, САД и НАТО.)

У пролеће и лето Криволак личи на пустињу, преко зиме на Сибир, и подсећа на зону оружаног конфликта. 

kurir.mk

Наредне деценије армија Северне Македоније мора да пређе на НАТО стандарде, а то значи да мора набавити западне обрасце оружја, ако их већ не добије као донацију од Америке и других НАТО чланица. 

Скопље планира да купи од Сједињених Држава до 2024. година 150 лаких оклопних возила за 150 милиона америчких долара. Парламент Северне Македоније је већ подржао ту иницијативу Министарства одбране, и у најближе време армија ће добити прву партију од 33 војних аутомобила. 

У јуну 2019. године Сједињене Америчке Државе су одобриле помоћ Северној Македонији од 25 милиона долара за куповину војне технике. Средства су издвојена у оквиру програма ERIP (European Recapitalization Incentive Program), односно замене совјетског оружја и технике. На та средства Северна Македонија ће добити пешадијска возила „Бредли“ или М-113М, којима ће заменити стара возила БМП-2 и 11 совјетских МТ-ЛБ.

Како кажу извори у Министарству одбране Северне Македоније, држава ће се оријентисати само на куповину западног оружја и војне технике, и ради се пре свега о оклопним возилима и пешадијским лаким возилима. Затим ће доћи на ред системи везе, возила инжењеријских јединица, опрема кибер-заштите, артиљерија, средства индивидуалне и колективне атомско-биолошке, хемијске и балистичке заштите, беспилотне летелице и хеликоптери. 

Обложкa: plusinfo.mk