Акција „Бесмртни пук“ је у стању да убије бациле вандализма који су у српско друштво доспели напорима страних снага. Ово је изјавио директор Руског центра за науку и културу (Руски дом) у Београду Јевгениј Баранов током онлајн конференције посвећене акцији „Бесмртни пук 2021“.

Баранов је рекао да је српски народ увек поштовао подвиг совјетских војника и ценио је њихову улогу у ослобађању Југославије од нацистичке окупације. Током многих послератних деценија на територији Србије није забележен ниједан случај скрнављења спомен-обележја и споменика совјетским војницима. Нажалост, у последњих неколико година такви инциденти се дешавају. Као што је приметио директор Руског дома, ово може указивати на то да одређене спољашње снаге намећу погрешан поглед на догађаје у Другом светском рату, труде се да умање значај Црвене армије у ослобађању Европе, и да забију клин у српско-руске односе.

Акција „Бесмртни пук“, која се већ неколико година одржава у Београду, један је од најважнијих догађаја који чува историјско сећање на подвиг руског и српског народа у борби против фашизма.
Учесници онлајн конференције „Бесмртни пук 2021. – кораком предака, кораком победе“ били су руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и друге познате јавне и политичке личности двеју држава. Учесници су одлучили да Бесмртни пук 2021. године треба да се одржи. Шетаће се у неколико градова Србије уколико то дозволи епидемиолошка ситуација. У случају неповољног развоја догађаја, „Бесмртни пук“ у Србији биће одржан, као и прошле године путем интернета.

Српске власти из године у годину позитивно реагују на руску иницијативу да се прослава Дана победе у Србији одржи на званичном нивоу. По томе се Србија разликује од других европских држава у којима власти покушавају да законом забране не само обележавање датума повезаних са победом над нацистичком Немачком, већ и коришћење совјетских симбола и обележја Велике победе. У Летонији, на пример, могу бити забрањени споменици војне технике не само нацистичке Немачке већ и СССР-а. Неки од споменика су већ демонтирани. За демонстрацију војне технике СССР-а и ношење совјетских униформи и симбола биће предвиђена новчана казна у износу од 350 до 3000 евра.