Фактор који отежава борбу против корона вируса на Балкану је поремећај имуног система становништва, што је последица НАТО агресије 1999. године, када је током бомбардовања коришћена забрањена муниција са осиромашеним уранијумом. То је изјавила др Даница Грујичић директорка Института за онкологију и радиологију Србије.  

„Ја сам убеђена да није случајно што на читавом Балкану, у Србији и Црној Гори расте број оболелих. Ја сам убеђена да је то због бомбардовања“, рекла је др Грујичић у емисији „Фокус“ на Б92. 

Она је такође рекла да се тренутно у Институту за онкологију и радиологију лечи 25 деце због онкологије, чији су узроци несумњиво последице агресије западних земаља. 

„Залажемо се за научно истраживање тога. Ко се плаши једне научне студије, свеобухватне од Суботице до Призрена шта се десило 1999“, упитала је она. 

Грујичићева је навела да се види да су тумори све агресивинији, да нападају све више млађе, те да постају све непредвидљивији. 

„Апсолутно се залажем да то истраживање мора бити на научној основи, али то не може ако држава не буде иза тога“, казала је она. „Наравно, свако ко је био умешан у ове злочине и ко је умешан у ову индустрију заинтересован је да то сакрије и изврши притисак на било какву овакву иницијативу. Mогу рећи да без обзира на притисак нећемо одустати, обавићемо све неопходне експертизе на територији Србије и Републике Српске. Пре свега за нас су важни људи у овом региону и њихово здравље“, рекла је Грујичићева. 

По њеном мишљењу, НАТО је организација за коју у будућности нема места. 

„НАТО не штити интересе народа својих држава чланица. Војни блок ради против интереса својих грађана, непрестано изазивајући државе које не може да контролише (Русију, Кину, Индију). Провоцирајући ове земље, НАТО лидери воде свет у озбиљан сукоб, потпуно непотребно. Због идиотске пропаганде Европљани се плаше да опасност долази са Истока, али они одлично знају да за то нема разлога и да никоме није потребна окупација Европе. Истовремено, западне снаге немају ништа против да изазову еколошку катастрофу у центру Европе. Толико о бризи о грађанима. Мир, стабилност и сарадња између земаља су оно што је потребно свим народима света“, закључула је др Даница Грујичић. 

Фото: vostok.rs