Председник Црне Горе Мило Ђукановић најављује обрачуне како са црквом и верујућим народом, тако и са људима унутар своје странке који мисле да се од њега могу дистанцирати када дође време стани-пани. Он признаје да је изненађен овако снажном реакцијом на доношење Закона о слободи вероисповести. Велики број аналитичара сматра да синоћњи интервју представља последњи вапај да се преокрене изгубљена ситуација на терену, пише на популарној Фејсбук страници „Борбени ефективи“.

У интервјуу за РТЦГ који је трајао два сата Ђукановић је десетак пута поновио да је за садашње стање у Црној Гори крив великосрпски национализам. Он је СПЦ окарактерисао као мину у државним темељима модерне Црне Горе и неколико пута јасно ставио до знања да за њу нема места у овој држави, повезујући то са судбинским питањем које се намеће: или ја или СПЦ?

Ђукановић је упутио кристално јасан ултиматум СПЦ да мора да прихвати чињеницу да на територији Црне Горе може да постоји „само црква која је проистекла из државе“, а то је тзв. Црногорска православна црква. Он је позвао великодостојнике СПЦ да се на време пресаберу и постану део понуђеног решења, иначе могу да остану незадовољни коначним епилогом, што је поткрепио следећим цитатом:

„Сјетимо се плана З4 за права Срба у Хрватској, сјетимо се плана у Рамбујеу за положај Срба на Косову. Увијек су реакције црквених кругова СПЦ биле негативне. Последица тога је да данас мање-више немате Срба тамо гдје су их бранили СПЦ и свештенство. И умјесто да су научили лекцију и да не понављају исте грешке, они и даље подбуњују народ“, рекао је Ђукановић, наговештавајући да би се сличан сценарио могао поновити и у Црној Гори.

Мило Ђукановић је такође оптужио Србију за директно мешање у унутрашње ствари Црне Горе, од чега је најфлагрантнији пример слање српског авиона по лидере опозиције који су осуђени на дугачке казне затвора за неуспешан покушај тзв. државног удара. Неколико пута је поновио да је модерна Црна Гора утемељена на концепту грађанских вредности и да је изграђена у складу са савременим временом, а не на темељу „средњовјековне теократске српске државе која је реликт прошлости“, пишу аутори странице.

Лидер ДПС-а је признао да је назадовољан стањем унутар државних структура које су по њему подбациле када је у питању недовољан активизам на одбрани оног што им је омогућила данашња Црна Гора, тачније он. Мило Ђукановић их је директно прозвао за кукавичлук, комформизам, непрофесионализам и некомпентентност, са упозорењем да се или активирају (извршавају јасна наређења) или напусте своја радна места, па чак и државу. Такође је у сличном контексту поменуто и грађанство које је гласало за ДПС и остале владајуће партије, са јасном поруком да морају да се определе на чију страну ће стати у овој борби.

Фото: Фејсбук страница „Борбени ефективи“